Suonna Kononen, Karjalainen 15.03.2005:

Tuomari Nurmio & Alamaailman vasarat: Kinaporin kalifaatti, Jukka Gustavson: Kiiltomato, kynttilänliekki, kuu ja aurinko

Alkuvuoden kovimmat

Vanhan liiton suomalaisen rockin harrastajalle alkuvuosi on hieno. Tuomari Nurmion ja Jukka Gustavsonin uutuudet esittävät nämä pitkänlinjalaiset uusissa taiteellisissa korkeuksissa.

Itämais- ja progressiivisvaikutteista instrumentaalimusiikkia soittava Alamaailman vasarat on Tuomari Nurmion taustabändiksi löytö, jos kohta soi samassa tyylilajissa kuin vuoden 1992 Nurmio-levyn Hullun puutarhurin taustalle koottu Hugry Tribal Marching Band.

Nurmion ja Vasaroiden yhteistyö solmittiin Helsingin Juhlaviikoilla pari vuotta sitten. Nurmion best of uusin sovituksin -tyyppisistä keikoista edettiin uuden materiaalin tuottamiseen.

Kinaporin kalifaatilla perinteinen suomalainen Sulamith-henkinen orientaalimystiikka ja kaukokaipuu yhtyvät etnofuturistisiin visioihin. Raidoista hurjin on boleroimainen Rypistynyt profeetta, jossa polkuharmoonin borduunamattoon punoutuvat sormin näppäillyt sellot ja pitkät puhallinkaaret. Kappale on vähintään 2000-luvun On aika soittaa sinfonia.

Entinen Wigwam-kosketinsoittaja ja -säveltäjä Jukka Gustavson esiintyy Kiiltomadolla, kynttilänliekillä, kuulla ja auringolla romanttisena. Richard Clayderman -imelyydestä ei ole kyse, vaikka Onni ja Kaiho - ikuisesti yhdessä onkin hempeintä Gutsia koskaan.

Yleissävy maalaa elämän ekstasian onnea ja lähestyy Valon vuoksi -levyn tunnelmia. Avausraita Hypelkää pehmeästi, oi, kuunsäteet menee Suomi-progen kärki-instrumentaalien joukkoon; teema on huippukaunis ja saa päättyessään 3.30 peräänsä vielä oikein nätin lopukkeen.