Kimmo Nevalainen, Karjalainen 22.02.2006:

Jukka Gustavson & Hot Toe: Toinen maisema

Progen voimaa ja hörhöä

Kauan eläköön proge. Tai, itse asiassa se voi oikein hyvin, osittain, Jukka Gustavsonin musiikissa.

Viiden vuoden aikana äänitetty Toinen maisema on parhaimmillaan kuin kaikuja vuosikymmenten takaa. Gustavsonin urkusoundi on makean nostalginen. Basisti Harri Vainikka ja rumpali Pekka Suvanto pitävät biitin hyvin eteenpäin rullaavana ja Pekka Nylundin kitara vonkuu soittamisen iloa kuin nuoruuden innolla.

Levyllä on osittain erittäin hienoja hetkiä. Wigwamin ja Tasavallan Presidentin roudarista kertova Helge on kaunis ja herkkä kappale. Osittain ironisesti nimetty Muinaismaisema yhdistää tyylikkäästi toisiinsa lieviä etnovaikutteita ja sitä ihteään eli kunnon urkuprogea. Lähes kymmenminuuttinen Uuden aamun väkeä on valoisuudessaan mieltä virkistävää kuunneltavaa. Kokonaisuuden täydentää Verneri Pohjolan trumpetti.

Täydellinen pläjäys Toinen maisema ei ole. Levyllä on mittaa lähes 70 minuuttia, ja vaikka Pekka Pohjola soittikin jo Harakka Bialoipokkulla että Sekoilu seestyy ei se Gustavsonin kohdalla kokonaan niin ole tehnyt. Levyllä on muutamia raitoja, jotka eivät toimi kunnolla edes kertavitsinä, esimerkkinä vaikka Juhlapuheissa ja kahvikutsuilla.

Gustavsonin laulutulkinnatkin ovat välillä vähintäänkin omintakeisia. Toisaalta virkistävää, että joku voi vielä tehdä asioita toisin ilman paineita.