Petri Silas, Soundi 4/2002:

Wigwamin Titans' Wheel valmistuu

Legendaarinen Wigwam on päässyt miksausvaiheeseen uuden Titans' Wheel -levynsä kanssa. Soundi oli ainoana Suomenlinnan Seawolf-studioille päästettynä mediana paikalla toiseksi viimeisissä laulusessioissa. Luvassa on erittäin laadukas ja monisäikeinen albumi, sillä yhtye on täsmälleen niin hyvässä vedossa kuin viimevuotiset konsertit antoivat ymmärtää. Titans' Wheeliä edeltää Wigwamin toistaiseksi tuorein studiokiekko Light Ages, joka ilmestyi 1993.

"Osa albumin materiaalista on tämän kevään satoa, osa taas pohjautuu demoihin tai aihioihin, jotka olivat olemassa jo joskus Lucky Golden Stripes and Starposen (1976) aikoihin", kertoo kitaristi Pekka Rechardt. "Maijasen Pave poikkesi taas vähän niinkuin vanhasta muistista laulamassa taustoja, mutta muuten tämä on ihan kvintettilevy. Vielä ei ole varmaa päätyvätkö kaikki kolmestatoista nauhoitetusta biisistä levylle saakka. Pohjat saatiin nauhalle yllättävänkin nopeasti, ja päällesoitotkin etenevät hyvää tahtia."

Tuotantokonsultaatiota Rechardt, laulaja/kosketinsoittaja Jim Pembroke, kosketinsoittaja Esa Kotilainen, basisti Måns Groundstroem ja rumpali Jari Kettunen ovat saaneet Silence Recordsin Matti Kerviseltä sekä äänittäjänä tuplaavalta Hannu Leideniltä. Seawolfissa tehdyn työn ohella Esa Kotilainen nauhoitti kotistudiollaan levylle urku- ja Mellotron-osuuksia.

"Sanoituksissa kulkee tällä kertaa eräänlaisena alaviitteenä sellainen valon ja pimeyden teeman tutkiminen", luonnehtii Pembroke. "Minulla on ollut tällainen Lizard Stone King -hahmo olemassa jo jonkin aikaa, mutta vasta taannoisissa demosessioissa Rekun kanssa sain ajatuksen siitä, miten tyyppiä käyttää."

Albumin julkaisee EMI, ja kappaleiden kirjo kulkee suurista progejärkäleistä - joita on nauhoitettu kolme kappaletta - aina 60-luvulta ammentaviin poppisraitoihin. Ensimmäiseksi singleksi päätyy joko Runaway Motorway tai Subterranean Sunrise, ja julkaisukeikat yhtye soittaa muun muassa Helsingin Tavastialla 29. toukokuuta ja Tampereen YO-Talolla 5. kesäkuuta. Soundi palaa aiheeseen ensi numerossa.


Teksti ilmestyi ensimmäisen kerran Soundissa nro 4/02, ja on käytetty tässä kirjoittajan sekä Soundin päätoimittajan luvalla.