Jukka Gustavson Albums: Bluesion - Sinijuurta etsimässä klisee-viidakon vilinässä


Bluesion cover
  1. Tervetuloa-rag
  2. A Frozen Tear
  3. Song Of The Secret Person Of The Heart
  4. Varo - ihminen!
  5. In Search Of A Blue Root In The Acid Rain And The Low Of A Cliché Thicket
  6. Palokärjen lento yli vuonon
  7. Everyday
All music, lyrics & arrangements by Jukka Gustavson.

CD: Beta BECD 4026 (1992)

Jukka Gustavson, vocals, piano, synthesizer
Pekka Nylund, guitar
Tom Nekljudow, drums
Maria Boman, vocals
Giuseppina Mäkelä, vocals
Leena Gustavson, vocals


"Harvassa ovat ne kyselijät, jotka keskivertoajattelu leimaa luonnollisesti ylivakaviksi ja hurahtaneiksi. Eräs yksinäinen pohdiskelija on kuitenkin päättänyt kaivautua kolostaan monen vuoden jälkeen. Jukka Gustavson, Suomi-rockin täysipainoisin menneisyys, on palannut.
--
Jos etsii Bluesion-albumilta raskasmielisyyttä ja saarnaamista, tulee pettymään. Vain Varo -ihminen! -biisissä voi aistia sormella osoittamista. Bluesion lähestyy kuulijaa pehmeän mietteliäästi. Se on kollaasimainen, yllättävä. Koskaan ei tiedä, mitä seuraavan kulman takana avautuu.
Tervetuloa-rag on kepeästi kulkeva ragtime. Oiva aloitus pianisti Jukka Gustavsonilta. Piano on selkeästi levyn pääinstrumentti ja se on suurelta osaltaan vaikuttanut kokonaistuloksen pehmeyteen. Gustavson viihtyy erityisesti hitaissa balladinomaisissa mietiskelyissä, jotka ovat seesteisempiä ja positiivisempia kuin silloin joskus. Song Of The Secret Person Of The Heart sekä Everyday ovat siitä kauniita esimerkkejä. Toisaalta A Frozen Tearissa on särmää ja lohduttomuutta. In Search Of A Blue Root In The Acid Rain And The Low Of A Cliche Ticket on äänikollaasi, joka jää irralleen kokonaisuudesta ilman (tyhmistäviä?) kytkentöjä muuhun musiikkiin. Ihastuttava omituisuus on myös Palokärjen lento yli vuonon; pienimuotoinen teos alkaa Maria Bomanin hehkeällä klassisella laululla ja jatkuu Giuseppina Mäkelän italiankielisellä lausunnalla sekä ääniefekteillä. Sävelmä, josta O. Merikantokin olisi ollut ylpeä. Italia ja marssikenkiä. Olisikohan In Search... irrallisena sittenkin oikeassa paikassa?
Mikä Bluesion? Mitä Rafaelin omakuva tekee levyn kannessa? Ei tämä ole rokkia, eikä tarkkaan ottaen muutakaan. Bluesion ei ole ns. yhtenäinen kokonaisuus vaan ns. epäyhtenäinen kokonaisuus. Sanoisin, että yhtä irrallista biisiä vaille mestariteos."
Kalervo Koskela, Rumba 14/92