Wigwam - guestbook

Name : Espe Raato
  
Message : Kyl musta on Crimsojen ohessa aina mukavan rauhoittavaa kuunella Rekun tukevaa osaamista. Pirstomielisyys piristää vain toisinaan....
  
  27/07/01 20:44

Name : Del Montte
  
Message : Niin tietenkin... Poikkeus vahvistaa säännön
  
  27/07/01 19:44

Name : Del Montte
  
Message : Nii, Fripp on luja.
  
  25/07/01 13:34

Name : Heikki Kerkkänen, salokylä
  
Message : kuis se kitaristi keskuslukitus, kyllä miun mielestä Robert Fripp on
moottori, rakettisellainen, juu nou kun on niitä maailman nopeimpia autoja joilla ajetaan ennätyksiä joillain lentokentillä ja silleen.
  
  24/07/01 23:24

Name : Ykä
  
Message : Mika, ne Eddie and the Boysin soinnut kuulostavat "ilmavilta" siksi, että Rekku suosii ja viljelee sävellyksissään runsaasti avoimia sointuja, joissa hän käyttää hyväkseen vapaita kieliä; puhtaisiin barreihin törmää harvoin.
Otetaanpa esimerkiksi tämä mainio "Eddie and the Boys", biisihän alkaa C#-sus 4-soinnusta (Cissus sentään!).
Eli jos otat yhdeksännen nauhan kohdalta kyseisen C#-sus 4-soinnun, mutta jätät H ja E -kielet vapaiksi, niin sinulla on sekä "Eddie and the Boysin" sekä "Colossuksen" avaussointu. Molempien biisien jatkoissakin näitä ilmavuuden ilmentäviä vapaita kieliä suositaan, mutta ne ovat tässä ja nyt liian hankalia selitettäväksi; enkä ole vielä aivan kaikkia "Colossuksen" kitaraharmonia-arvoituksia täysin ratkaissut (olisiko kenelläkään videonauhaa ;-).

Ja Antille Kuopiosta: löysin kyllä "Grass for Bladesin" ja "Let it Ben" transkriptiot, muut lienevät teillä tietymätömillä (lainassa?). Mutta kun ne on tehty n. 15 v. sitten lyijykynällä, ja ne pitäisi kirjoittaa puhtaaksi jollain nuotinnusohjelmalla, ja ennen sitä vielä oikolukea (itsekritiikki painaa päälle), joten homma siirtyy näillä näkymin tuonnemaksi.

  
  24/07/01 23:08

Name : Mikko
Home page : http://progressive.homestead.com/FINLANDPROG.html
  
Message : Belgialainen radiotuottaja Gerald Van Waes on soitellut mm Wiguja ohjelmassaan ja koonnut oheisen linkkilistan suomalaisesta progesta ja folkista. Joitain väärinkäsityksiä ja outouksia listasta löytyy, mutta kunnioitettavan laaja se ainakin on.
  
  24/07/01 16:03

Name : Mr.Espe Raato
Home page : http://www.facesfestival.net/
  
Message : Käväiskääpäs Te, kenellä on mahdollisuuksia, tänä viikonloppuna Billnäsissä Faces-festareilla! Siellä soittaa pe-la mm. 3 tosi mielenkiintoista bändiä Pietarista: Markschneider Kunst, Babslei sekä Vermicelli Orchestra....
  
  24/07/01 15:00

Name : Jenni
  
Message : Planetist, pitää muistaa toi :)
  
  24/07/01 10:58

Name : Sandeman
  
Message : Huhujen mukaan semifinalissa olis myös yllärivieraita!
Agenessin aiempia vieraitahan ovat olleet mm. Wigumiehet ja muut...
Mutta ehkä aikamiespojat saavat
pysyä poissa ettei menetä yöuniaan, siellähän noi dominamimmitkin näkis jo aivan liian läheltä!
  
  24/07/01 09:47

Name : Planetist
  
Message : Jenni, naulan kantaan. Kuitenkin heittäisin oman näkemykseni sinällään mainioon vertaukseesi: Jos biisi on auto, rumpali on pyörästö ja basisti jousitus. Sensijaan kosketinsoittaja voi olla ABS-jarrut, kitaristi on usein keskuslukitus ja laulaja tapauksen mukaan taustapeili tai karvanopat :-)
  
  24/07/01 09:29

Name : Esa
  
Message : No jaa, Harrison tilasta ei ole todellista tietoa, mutta voi hyvin olla vain muutama vuosi aikaa. Syöpään ei ihan helpolla anneta sädehoitoa.

On ollut puhetta uudesta Harrison albumista, mutta tuli vain se laajennettu eka soolo ja jotain osia uudella ELO levyllä. Oliks ELO mitään oikeeta progea? Albumi 1 ehkä.
  
  24/07/01 03:45

Name : Jaana
  
Message : Eikä saa.
  
  23/07/01 20:20

Name : Esa
  
Message : Party Upstairs saa kohta George Harrisonin. Ei loistavin Beatle, mutta Georgen asenne rockiin ja musiikkiin oli kovin lähellä omaani. Toivottavasti asiasta ei kuitenkaan tartte tehdä lisää lauluja.
  
  23/07/01 17:18

Name : Jenni
  
Message : Arvoisa Planetist,
Kuinka mukavaa, että muitakin basisteja käy täällä. On totta, että vastaan on tullut näitä turhautuneita ex-kitaristeja ja Claypool-diggareita, mikä vähän syö tätä asialle omistautuneiden arvoa muiden silmissä. Minä olen yrittänyt selittää bassonsoitosta kiinnostuneille ihmisille basson funktiota seuraavalla vertauskuvalla:
Jos biisi on auto, kitaristi, laulaja ja kosketinsoittaja ovat runko, rumpali pyörästö ja basisti jousitus.
Jostain kumman syystä monet ovat sanoneet, että se on selventänyt heidän kuvaansa basson funktiosta bändissä. Toki näitä kielikuvia on kehitelty joka puolella iät ja ajat, mutta ajatus basistista melodian ja rytmin yhteensovittajana on ehkäpä lisännyt kaveripiirissä arvostusta basisteihin. Enää ei tarvitse kuunnella näitä "Ai emmä tienny, et bassoo pitää opetella soittaa noin kauan, sehä kuulostaa niin helpolta". SEHÄN ON TAIDETTA. Luulen myös, että juuri tämän harmonia-ajattelun takia monet basistit ovat myös pianisteja.
  
  23/07/01 16:46

Name : Planetist
  
Message : Hyvä Jenni,
en tiennytkään että olet myös syventynyt basson keskeiseen rooliin musiikin tärkeimpänä elementtinä. Basistihan on todellakin kenraali, joka päättää suvereenisti miltä biisi kuullostaa ja mihin se menee. Tosin meidän seestyneiden basistipiirien sisäinen ohjenuora on ollut, että tätä tarkoin varjeltua salaisuutta ei paljasteta "ulkopuolisille". Tästä seuraa auttamatta se, että lisää keskinkertaisia, turhautuneita kitaristeja siirtyy basson varteen pilaamaan mainettamme :-)
Jatka samaan malliin...
  
  23/07/01 16:09

Name : Jenni
  
Message : Ai että dominavetimet..heh :) Tota en tienny, toisaalta jos kattelee Colossuksen kansikuvia, niin sehän voi olla aika hauska ratkaisu progebändiltä.

Niin, siitä Måssesta, että eihän Ronniekaan mitään varsinaisia biisejä tehny, vaan hääräili tuottajana ja tietääkseni sovitteliki niitä kappaleita, että loppútulos toimi. Sama kai Måssella. En tietenkään voi puhua kenenkään puolesta, mutta itse basistina mulle on tullu sellanen "tässä on biisi, kerro meille miten se soitetaan hyvin" -vastaavan rooli. Eli basistit on ottanut sellasen sovittelijan roolin. Joku onkin sanonut, että hyvä basisti saa kaikki muut kuulostamaan hyvältä ja hyvin yhteen soittavilta, koska basso toimii aika pitkälti alimpana soivana äänenä, joka määrittelee kuulijalle esim. sointukäännökset ja muuttelee tietyin osin rumpukomppia lisäämällä sinne oman rytmin ostinaton kautta. Mun mielestä esim. kitaristilla on varaa vaikka sooloilla, sillä kitarahan sinänsä ei ole grooven jatkumisen ehdoton edellytys. Joskus kuuleekin jossain kappaleessa, että joku soittaa todella huonon jutun soolossa tai mokaa komppauksessa, ja basisti kiirehtii auttamaan soittamalla jonkin siihen sopivan äänen tai rytmin, jolloin se alkaa toimia ihan uutena juttuna.
Usein tuntuukin, että basistit huomataan vasta sitten, kun ne soittaa huonosti. Ja sehän on toisaalta todella hieno asia!
  
  23/07/01 12:44

Name : Heikki Kerkkänen, salokylä
  
Message : niin, ne jatkot ovat Semifinaalissa, siellä on se ällö Ageness.
Voihan Pietarin pieruhuurut jos en pääse Otaniemeen, kesällä olen nimittäin polttanut kaikki HL-päivät sekä ylityövapaat.
Pitää yrittää jostain saada ylitöitä elokuun parina ekana viikkona, tai sitten pitää hypnotisoida työnantaja antamaan kuntsari kyseistä päivää varten. Minun on paakko päästä katsomaan niitä Ars Novan muijia, jos niillä on ne dominavetimet päällä.
  
  23/07/01 02:04

Name : Juhis
  
Message : Hei Veikkosein,
Måsse vielä kaikille näyttää...
Otaniemen progeista enemmän sivulla
www.colossus.fi ja illalla
kuulemma vielää jotkut bileet
Tavastialla tai Semissä?
Aion olla paikalla kummassakin!!
  
  22/07/01 20:37

Name : Jape
  
Message : No niin, joku on kai sitä mieltä, että ihmiselle elämässä tärkeintä on DÄGÄ. Mutta jos menen keikalle, niin menen sinne kuuntelemaan musiikkia enkä rumpusooloja.
  
  22/07/01 13:14

Name : DÄGÄ, DÄGÄ
Home page : DÄGÄ
  
Message : DÄGÄ DÄGÄ
  
  22/07/01 01:53

Name : Veikko, stadi
  
Message : Tulipa mieleeni, kun puhuttiin Måssesta ja valokeilassa olosta, että miksi mies ei tehnyt enää wiguissa biisejä? Muutaman olen pressan ykköslevyltä kuullut, ja ne olivat mielestäni aika hyviä, ja puhuttiinhan eräässä täältä löytyvässä lehtijutussa jostain keikalla vedetystä måssen biisistä. Mitä tapahtui? Okei, ehkä jim oli kyllästynyt kolmen säveltäjän taktiikkaan, mutta...

ps. Mitä sielä otaniemen progefestreilla on? Onko mitään kuulemisen arvoista?
  
  21/07/01 01:22

Name : Petteri
  
Message : Onko viime viikkoisen Pressan Kokkolan keikan biisilistaa? Mulla oli sitten kiinnioloviikonloppu eli gines armeijassa juuri silloin. Nyt pääsin lomille. Kuulin kyllä puhelimen kautta muutaman biisin, ja The Bargain on soinut koko viikon päässä! Juhani Aaltosella on kuulemma viikon päästä keikka Raahessa, soittaa freetä. Ja mulla just gines silloinkin. Ja kolmen viikon päästä Dave Lindholmilla keikka Alahärmässä, n. 20km päässä kotoa. Ja mulla gines. Hajottaa.
  
  20/07/01 17:35

Name : F.L.
  
Message : Jape: proge-scenen määrittelyyn on turha pyrkiä. Oma subjektiivinen näkemykseni ns. kevyt-progesta sisältää juuri nuo mainitsemasi attribuutit, jotka kuvaavat nyky-Wigujen musiikkia hyvin. Soolot ovat olennainen osa Wigwamin musiikkia, oli ne sitten kappaleiden sisällä, tai aivan omina osioinaan (vrt.rumpusoolo).
  
  20/07/01 16:37

Name : Jenni
  
Message : Heh, no ei tässä ketään lynkkaammaan ruveta, mutta täytyy kyllä siinä ottaa kantaa tähän nykyprogen alennustilaan, että en olisi uskonut ellen omin korvin olisi kuullut mitä kaikkea sanotaan progeksi nykyään. Ymmärrän kyllä, että proge on todella laaja käsite, mutta ainakin jos Progeseikkailua kuuntelee, niin nykyään progebändiksi julistautumiseen riittää pari yngwie-sooloa ja sanoitukset a la Taru sormusten herrasta. Itse en esim. koe, että Nightwish olisi mitään muuta kuin melodinen hevibändi. Tietenkin voisin virittää uuden keskustelun siitä, mitä hyvää on click-trackin orjallisessa palvonnassa tai pienimpienkin "epäpuhtauksien" korjailussa Pro Toolsilla. Nekin kun kuohuttaa meikäläisen mieltä.

P.S. Pakko sanoa - onko kukaan muuten huomannut, että uudella Crisaderilla on jätetty at -sana pois kohdasta "pants (at) dry and warm change"? Huvittava yksityiskohta. Mietittiin kaverin kanssa, että Pro Tools varmaan "korjasi" sen. Eihän se alun perinkään kovin kovaa sieltä kuulunut.
  
  20/07/01 15:47

Name : Jape
  
Message : Heh, kiva, että keskustelua syntyy, vaikka tarkoitukseni ei ollut provosoida. FL:lle: mielestäni Wiguja ei pysty kovin yksioikoisesti kategorioimaan progebändiksi (mitä proge sitten onkaan?). Omasta mielestäni Wigwam on NN-levystä lähtien ollut mainio, kekseliäs, nokkela, oivaltava ja melodinen pop-bändi, eli oman käsitykseni mukaan nuo kaikki attribuutit ovat progressiivisen (niin kuin se musapiireissä ja lajityyppinä käsitetään) vastakohtia.
  
  20/07/01 15:10