Wigwam - guestbook

Name : Ykä, Helsingfors
  
Message : Hienoa, että täällä syntyy keskustelua ja erilaisia mielipiteitä poikii.
Muutamia kommentteja minulta: Kahden Stevien vaikutukset Gutsin laulutyyliin on varmaankin ollut itsestäänselvyys jo n. 30 vuotta.

Klassinen musiikki ja sen tulkinnat ovat vaikeahko puheenaihe; klassisia kappaleita soitetaan ja tulkitaan vuodesta toiseen, lisäksi tulevat uudet sävellykset. Pointtihan on siinä, saadanko klassikoihin
uutta ilmettä ja potkua; ja tämähän pätee niin klassiseen musiikkin kuin populaari- tai jazzmusiikin klassikoihin, tai viime kädessä kaikkeen musikkiin; klassikkoja ei voi erotella lajityypin perusteella.

Populaarimusiikin lisäarvoksi nousee myös improvisointi, mitä harvemmin klassisessa musiikissa tapahtuu. Tästä aiheesta voisi jatkaa pidempäänkin...


WPW on mielestäni paikoitellen onnistuneesti uudistanut vanhoja "klassikkoja", suurin ansio tästä mennee kitaristi Rechardtille, jonka soolot pyrkivät tietoisesti eroon vanhoista pölyistä; ei niitä voi verrata alkuperäisversioihin; mutta osa biiseistä on uskollisia alkuperäisille, ja hyvä niin.

Tämä keskustelun aiheena ollut Pop-komissio oli yksinkertaisesti huonosti suunniteltu ja tehty ohjelma.

Ja ei niitä nauhoja YLE:ssä pihdata; kysymys on pikemminkin siitä, ettei tällaisille ohjelmille riitä oikein katsojakuntaa, eikä siten myöskään tekijöitä / tuottajia.

Ja valitettavasti: -60-70-luvun televisionauhoituksista parhaat pop-musiikkipalat ovat ylipyyhityt; Wigwam-kansalle harmittavin deletointi lienee Ruisrockin -77 jäähyväiskeikka; itse näin tuon TV-taltioinnin ja huikeat kaiutetut soolot. Samoilla festareilla ja samassa ohjelmassa (olikohan se "Iltatähti?") esiintyi myös Chuck Berry.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voin myös mainita sen, että esim. "Fresh Garbagelle" tulleiden nauhojen koteloon oli usein tehty merkintä "Saa nauhoittaa päälle tarvittaessa". Että sillee...
  
  12/01/02 21:42

Name : sahlakari
Home page : hertsi.com
  
Message : Arto:

Häpeäkseni joudun tunnustamaan, etten juuri tuota Sumenin ja Vesalan levyä ole kuullut ollenkaan, vaikka Vesalan koko tuotanto onkin minulle hyvin tuttu ja olen erittäin mieltynyt hänen rumputyyliinsä ja sävellyksiinsä.

Vesalalla oli mielenkiintoinen tapa palkata bändiinsä myös rock-muusikkoja ja sitten heidän kanssaan hioa omia kappaleitaan ja soveltaan rock-tyyppien tulkintaa omalla tavallaan. Jimi Sumen oli ehkä paras esimerkki.

Käypä sivuillani, siellä on jonkin verran tietoa ja kuvamateriaalia suomijazzista ja yleensä improvisoidusta musiikista.

s
  
  12/01/02 18:05

Name : Arto, Oulu
  
Message : Sinä kun tunnut Sahlakari olevan enemmän jazzmiehiä kommenteistasi päätellen,niin mihinkä kategoriaan sijoitat kitaristi Jimi Sumenin levyn Paintbrush,Rock Penstemonin vuodelta-92. Minusta tämä Jimin levy on rajaton riemu. Siinä on kaikki jazz, rock proge...uskomattoman hieno luomus Edward Vesalan joukkion kanssa, mutta luetko sen jazzin genreen ?
  
  12/01/02 12:28

Name : janus
  
Message : Täällähän on varsin mielenkiintoiset keskustelut! Tämä viesti lähtee kirjaston koneelta joten vain lyhyet kommentit:

-oliko Jukan erottelu progen ja punkin välillä tosiaan niin mustavalkoinen? Saattoi ollakin, en muista. No, kyllä kummastakin löytyi niin idealismia kuin kyynisyyttäkin, kysehän on vain yleistyksistä.

-Beingin kaltaista levyä tarvitsemme näinä aikoina enemmän kuin koskaan.

-comeback: uusi livelevy on vielä kuulematta. Vaikka se todennäköisesti kuulostaisikin hyvältä niin kyllä kyse on silti nostalgiapommista. Mutta katsotaan mitä tuleva studiolevy tuo tullessaan.

-pieni varoituksen sana Vertigo-bändi Clear Blue Skysta. Minun mielestäni levy on aivan hirveä. Jos levy kiinnostaa niin se täytyy ehdottomasti kuunnella ennen ostoa – minkä jälkeen todennäköisesti jääkin hankkimatta. Cressidaa suosittelen lämpimästi.

-Kiss: voiko noin naurettavaa bändiä oikeasti vihata?
  
  12/01/02 11:16

Name : Joiku, Ivalo
  
Message : ¤ Meillä päin, ko on niin kylmä, pumpulit ei riitä. Häätyy olla korvalaput,mutta oikeassa olet kuomaseni, Sahlakari, jotain sukuahan het ovat niinkuin Stevie Winnwoodkin. Eipä yhteläisyys vain tullut mielheen kun kuulin Wonderia livenä. Nytpä tietää varoa.¤
  
  12/01/02 11:08

Name : sahlakari
  
Message : Pertti:

Eivät nuo Cressida, Catapilla ynnä muut nyt tuntemattomia ole. Progepiireissähän nuo ovat klassikkomatskua. Suuri yleisö ei ole niitä samalla tavoin havainnut kuin vaikka Floydia, mutta kyllä niillä kuuntelijoita riittää. Yksi Vertigo-bändi oli myös Gravy Train, mikä nykyään nauttii jonkin asteisesta kulttimaineesta.

s
  
  12/01/02 10:52

Name : sahlakari
  
Message : Joiku:

Jos et ole huomannut yhtäläisyyksiä Gustavsonin ja Wonderin laulutyylien välillä, täytynee sinulla olla pumpulia korvissa.
Kuuntelehan hyvä mies tarkemmin.

s
  
  12/01/02 10:46

Name : sahlakari
  
Message : Pertti:

Punkista tuskin teki kyynistä sen ahdistus ja pettymys yhteiskuntaan.
Punkkarit sentään tekivät jotain, soittivat musiikkia ja kapinoivat.
Heillä oli mielipiteitä ja he toivat ne esiin.
Kyynikot taas ovat menettäneet uskonsa aivan kaikkeen inhimilliseen ja yhteiskunnalliseen ja tällöin eivät monesti edes protestoi. Jos pitäisi jokin kyyninen musiikin laji mainita, niin se voisi olla 90-luvun grunge. Nämä tyypithän olivat menettäneet usein uskonsa kaikkeen, mistä seurasi mm. eräs itsemurha.

Sinusta WpW on perusteltavissa sillä, että nykynuoriso kuulee Wigwamin biisejä. Voivathan he ostaa re-masteroidun uusintapainoksen vaikka Being-levystä, jä tällöin kuulevat mistä oli kyse paljon paremmin kuin silloin kun vanhat äijät yrittävät herättää henkiin vanhaa intoa ja elinvoimaa.

Jazz-standardi vertauksesi on aika ontuva, sillä standardithan nyt ovat vain ponnahduslautoja improvisaatiolle, eräänlaisia kulkuvälineitä. Niitä eivät hyvät jazz-muusikot ikinä tulkitse kahta kertaa samalla lailla.

s
  
  12/01/02 10:41

Name : sahlakari
  
Message : No jopas, tulipa soppaa hämmennettyä.

Täytynee vastata yksi kerrallaan.

Suonna:

Et tainnut huomata, etten puuttunut Gustavsonin lyriikoihin, sillä myönsin, etten ole niihin juurikaan tutustunut. Puutuin ainoastaan hänen laulumaneereihin ja siihen mitä hän sanoi popkomissiossa. Minusta hän laulaa kuin vale-Wonder.

Vertasit klassiseen musaan Wigwamin biisejä. En rupea puuttumaan siihen, ovatko Wigwamin biisit klassikkoja vai eivät, mutta jotain sentään sanoisin. Klassisen musiikin muusikot eivät soita samoja kappaleita vuodesta toiseen, vaan harjoittelevat uusia teoksia ja kehittävät tulkintaansa tätä kautta. Heidän kehittymisensä on elinikäinen prosessi. Näinhän ei ilmeisesti ole Wigwamin porukalla, sillä he soittavat samoja biisejä vuodesta toiseen.

s
  
  12/01/02 10:30

Name : Pertti, Hyvinkää
  
Message : Vertigo julkaisi paljon Heviäkin, mm. Black Sabbatin hienot ekat kiekot ja Uriah Heepia (jonka varhaiset levyt eivät ole niin huonoja kuin usein väitetään).

Legendaarisia Vertigon progebändejä olivat tuntemattomiksi jääneet Gracious, Cressida, Catapilla ja vaikkapa Clear Blue Sky, joka oli jo enemmän hevimpää trio-jytinää. Mutta noista kolmesta kanattaa aloittaa, ennen kaikkea Graciouksen "!" ja Cressidan "Asylum" ovat klassikoita. Mellotroni jyrää.

Eikä pidä unohtaa englannin Matti Oilingia, Jon Hisemania, jonka Colosseum teki loistavan kakkosalbuminsa "Valentyne Suite" juuri Vertigolle. Muita jatsillisempia olivat ainakin Ian Carrin Nucleus ja Affinity, jonka laulajatar Linda Hoyle teki yhden mainion soolonkin ("Pieces of me").

Ja sitten on tietenkin tämä jo mainittu Gentle Giant, kaikkien aikojen progein Vertigo-bändi.
  
  12/01/02 08:03

Name : mika, espoo
  
Message : Vertigo - muista vain G.Giantin tehneen (octopus) tälle lafkalle. Onko muita proge bändejä?

Ihmettelin itsekin (vihaamani) Kissin juttua, kun itse biisi ei tosiaan ollut mitään heviä, eikä edes kasaria. Luulen, että se kasari on sitä Rainbown (hirveä bändi, Blackmoren todella epäonnistunut koitos ja taas vain henk koht mielipide)aloittamaa, jo reilusti 70 -luvun juttua.
  
  11/01/02 20:45

Name : Esa
  
Message : Proge nostalgiana, aika hupaisa käsite. Vain Fripp ei ole jämähtänyt 70 luvulle, mutta sekin on aika vaikeaa kuunneltavaa nykynuorelle. ja mullekin.
  
  11/01/02 17:48

Name : Joiku, Ivalo
  
Message : ¤ Tarkoittikohan Sahlakari Gutsin Wonder-maneereilla noita keinutuksia.Täytyy sanoa, että kyllä miekin pölkäsin, että Jukka putoaa pallilta yhellä livekeikalla .Mutta huomattavasti hengenvaarallisempi tilanne oli Ray Charlesin kanssa.Vanha mies, eikä näekhään mithään.¤
  
  11/01/02 17:06

Name : Pertti, Hyvinkää
  
Message : Nyt kun pääsin vauhtiin...
Juha on oikeassa kasarihevin mielenkiintoisuudesta. Nikulan Jone on guru, mutta kiusallisesti sälytti Wild Forcen niskoille Estonia-ripoffin. Eikös se olut Stormwing joka Sundqvistin kanssa lähti pika pikaa "hyvälle asialle".

Ja tämä kommentti ei siis tarkoita, että Wild Force olisi millään tapaa "hyvä" yhtye.
  
  11/01/02 16:05

Name : Pertti, Hyvinkää
  
Message : Hoo-hoo, sainpas makeat naurut Sahlakarin vuodatuksesta! Jeps, Pop-komissio oli pettymys, mutta mutta... No ensinnäkin Punkista teki kyynistä sen perusfilosofia; "yhteiskunta on mätä", "meitä viilataan linssiin" ja sitä rataa - liittynee ajankohdan ilmiöihin, kuten lamaan. Progetekstit ovat usein syvältä, mutta varopas Sahlakari vetämästä Gutsia tähän mukaan - etenkin kun niin auliisti myönnät, ettet ole Jukan teksteihin tutustunut.

Vanhojen biisien nostalgiaveivauksesta voidaan toki olla montaa mieltä, mutta esim. WpW on mielestäni sangen relevanttia kamaa. Kai tälle uudelle sukupolvelle voidaan serveerata parhaita paloja musiikin menneisyydestä? Muutenhan parat jäisivät paljosta hyvästä paitsi.

Ja jos nyt ajatellaan vanhojen juttujen veivaamista noin laajemmalti, niin eiköhän proge selviä aikalailla puhtain paperein. Harvoin kai puhutaan "progestandardeista", sen sijaan termi "jazz-standardi" lienee sangen yleisesti viljelty termi julkisessakin sanassa ;)

Mieltä saa olla, erikin, mutta perusteet voisinevat olla hiukka paremmat kuin edellisessä ulostuksessa.

Peace,man

Pertti
  
  11/01/02 15:59

Name : Juha
  
Message : Tosta popkomissiosta vielä hiukan. Ohjelman toinen mielenkiintoinen musa-aihe, kasarihevi, jäi myös vaillinaiseksi varsin ärsyttävällä tavalla. Asiantuntijavieraat hallitsivat aiheensa todella pätevästi. Erityisesti Jone Nikulalta tuli aivan suvereenia ja asiaankuuluvaa kommenttia ja perustelua jokaisella puheenvuorolla. Ja olihan Njassakin huumorintajuisesti ajan tasalla. Hirmuiset hehkuttelut Poisonin Thorin, Running Wildin ja muiden vastaavien kammottavasta korniudesta saivat kyseisen vuosikymmenen muistot varsin elävänä mieleeni. Mutta miksi ihmeessä ei voitu näyttää yhtään videota näistä sukkahoususankareista ja muista karmeuden kuninkaista? Eivät vaivautuneet edes yhtä ainutta kuvaa tai levyn kantta näyttämään. Voi helvetti sentään! Sen sijaan he näyttivät kokonaisuudessaan Kissin I Was Made for Lovin' Youn, joka ei ensinnäkään ole heviä ja toiseksi se on ilmestynyt 1979.

Popkomissio on ihan asiallinen ohjelma, sillä on mielenkiintoisia aiheita ja temponsa takia sen jaksaa katsoa vaikkapa kerralla kokonaan. Valitettavasti toteutusta ei useinkaan harkita loppuun asti.
  
  11/01/02 15:52

Name : Suonna
  
Message : No johan on Sahlakarilla snadeja asenneongelmia (kenelleköhän tästä sanaparista menikään krediitit) Gustavsonin kanssa. Itse kuuntelin juuri "...minkä halajat minun tietävän..." ja ihmettelin, että huhhuh, harvoin Suomessa osataan yhtä huimaavasti rakkaudesta kirjoittaa.
Mielestäni siinä että Wigwam-Pressa-related vanhat ukot veivaa vanhoja biisejä ei ole mitään ongelmaa. Ne on klassikkobiisejä, joita tullaan soittamaan satoja vuosia sen jälkeen, kun meistä aika jättää -- siinä missä klassisen musiikin klassikkoja. Se, että meidän ikäpolvi voi kuulla niitä vielä tekijöiden omina tulkintoina, on hurja etuoikeus.
  
  11/01/02 14:53

Name : sahlakari
  
Message : Pitänee lisätä, ettei minulla mitään Stevie Wonderia vastaan ole.

s
  
  11/01/02 14:40

Name : sahlakari
Home page : hertsi.com
Found : Search engine
  
Message :
Siis oliko pop-komissio paska vai mikä?

Vanhat äijät jorisi jotain yhdentekevää, haastattelijat eivät tienneet mistään mitään ja nuoret haastateltavat olivat pihalla kuin lumiukot.

Lopputuloksena oli, ettei kenelläkään ollut oikeastaan mitään järkevää sanottavaa. Formaatti oli tietenkin se aina pätevä viiden minuutin syväsukellus joka johti luonnollisesti täysin pintapuoliseen ja jopa suorastaan typerään asian käsittelyyn.

Pohdittiin pitkään sitä, oliko Pink Floyd nyt enää loppuaikanaan progea vai ei, mutta jätettiin perusprogen sanansaattajat kuten esim. Vertigo-lafka maininnatta, eikä progen tyylisuunnista sanottu mitään. Muisteltiin niitä iänikuisia Yessejä ja King Crimsoneita, mutta unohdettiin että proge nimenomaan oli muutakin kuin sen näkyvimmät sanansaattajat. Kaiken lisäksi progen perusteetonta mystifiointia jatkettiin edelleen, ja turistiin turhia siitä kuinka sen selittäminen on mahdotonta. Paskat, mikä siinä nyt niin vaikeaa on? Koita selittää mitä on klassinen, jazz, rock, pop? Kyllähän näihinkin enemmän sanoja tarvitaan kuin kaksi.

Voisi Njassa ja kaverit paremmin tutustua aiheeseensa ja tehdä enemmän taustatyötä.

Minua jäi myös ihmetyttämään, mikä oli se erottelu minkä Jukka Gustafson teki punkin ja progen välille. Proge idealistista rauhan musaa ja punk kyynistä sekoilua? Jaahas, mikä ihme teki punkista kyynistä? Progekin taas oli usein naiivia ja typerää varsinkin lyriikoiltaan. (En ole jaksanut juurikaan syventyä Jukan teksteihin, sillä Being on mielestäni sietämättön levy. Jukan Stevie Wonder mannerismit saa minut ainakin värisemään inhosta.)

Sitäpaitsi, jos minulta kysytään, ovat nämä comabackit kaikki totaalisen perseestä. Vanhat pierut tulee duunaa tasan samoja biisejä ja keski-ikäiset käy tsekkaan niitä ja itkemässä kadotettuja nuoruuden vuosia. Eikös progessa ollut kyse kehityksestä?


s
  
  11/01/02 14:24

Name : mika, espoo
  
Message : joo, kaikenmaailman joutavia
videoita näytetään kymmenen kertaa
päivässä ja taatusti joka sekunti alusta loppuun, muttei sitten näitä
todella kovia juttuja kuin viitisen sekuntia. Raha ratkaisee...
  
  11/01/02 09:47

Name : Absalom
  
Message : Tuntus että tuo pihtaus on suoraa vi.......a tälläsen musiikin ystäville!Hyvin ne tietää että täällä monet kielipitkällä odottaa näkevänsä jotain mutta...ja eihän nuo tommoset puolenminuutin pätkät ole kun meidän härnäystä!Senkin nuo "pirut" osaavat näköjään.Kauhea on musiikin ystävän kohtalo tässä maassa!
  
  11/01/02 01:01

Name : Tarja
  
Message : Oli tosiaan mukava yllätys nähdä eilen illalla pitkästä aikaa jotain mielenkiintoista Pop-komissiossa. Voisivat kyllä ensi kerralla näyttää vähän pidemmät pätkät, niin kuin täällä on jo monet sanoneetkin. Etenkin siitä Pressan esiintymisestä. Miksiköhän niitä nauhoja pihdataan?
  
  10/01/02 17:41

Name : Arto, Oulu
  
Message : Niinkuin Mikko asiantuntijana osaa paremmin sanoa, paljon noita vanhoja teeveenauhoja on hävitetty.Itse omalta osaltani kun kysyin eräästä Iltatähti-ohjelmasta vuodelta-74,missä esiintyi lappilainen Battaglia, siitä oli jäljellä enää 4 minuuttia..Muu nauha oli mennyt uusiokäyttöön.
  
  10/01/02 14:21

Name : Suonna
  
Message : Mikkohan ei viime viikkoina ole muuta tehnytkään kuin puhunut suomalaisen Nuggetsin tekemisestä.
  
  10/01/02 13:40

Name : k.p.tikka-ri
  
Message : kaikki olennainen tuosta Utopian sinkusta lieneekin jo sanottu... Sister Jo on tosiaan parempi ja Pressan eka ja toka lp tulevat mieleen ja Indian Summerin lp. Huilut on kaunista kuultavaa etenkin... Kukahan keräis suomalaisen Nuggetsin? Tässä olis yksi (tai 2) unohdettu helmi moiselle kokoelmalle. Se Soulsetin Nyt on tie sulle avoin/Ahdistus olis sit toinen.
  
  10/01/02 13:21