Wigwam - guestbook

Name : Suonna
  
Message : Ja uudessa Soundissa myös Silaksen arvio Pressan livestä. Ja vuosiäänestystuloksia, joissa Wigut, Pressa ja Pohjola ei tainneet näkyä.
  
  22/01/02 13:26

Name : k.p.tikka-ri
  
Message : Luin eilenillalla JeeJeeJee-kirjasta, että Hectorin ja Oscarin v.67 levyttämä Savu/Teräsmummo oli Suomen eka huumeaiheinen levy. Hyvin tuota on piiloteltu, kun ei ole kokoelmilla näkynyt. Turhaan. Naivihan se Savu on, ja huumekielteinen. Teräsmummo taas on lähinnä Irwin-tyylistä huumoria... Ja tuosta tulikin mieleeni, että Pure Nenääs! on ilmestynyt! Eli tupla-cd Speden & Papukaija G.Pula-Ahon juttuja....
  
  22/01/02 09:53

Name : janus
  
Message : Rumban nälvintätyyli on mietityttänyt minua jo pitkään. Tavallaan sen ymmärtää siinä mielessä että lehti varjelee jotain mitä lie "katu-uskottavuuttaan" (josta nyt ei kai ole kyllä kuin rippeet jäljellä) ja siihenhän ei Hectorit sovi. Luin minäkin Juicen arvostelun Lehtolan kirjasta. Aika hillitty teksti, mutta saapa nähdä millaiseen "vastaiskuun" Lehtola ryhtyy.

Olin näkevinäni uusimassa Soundi-lehdessä maninnan että Pekka Pohjolan kolme ensimmäistä tultaisiin julkaisemaan uudestaan.
  
  22/01/02 08:31

Name : Esa
  
Message : Mutta Hectorhan levytti jo 60 luvulla, ja kaikki 60 luvulla levyttäneet ovat OK tai melkein OK, vaikka olisivat esiintyneet sitten sukkahousuissa 70 luvun puolella. Joskus siihen aikaan melkein näin Hectorin mökillä. No, näin sen kakarat laiturilla.

Miten menee Wigwamilla studiossa, eikö ole agentteja nuuskimassa tilannetta?
  
  22/01/02 04:44

Name : Joiku, Ivalo
  
Message : ¤ Ei kannatte lopettaa. Pyssyy paremmin lämpimänä ko pörisee vaikka Hectorista. Naapurin Uulakin Hetasta soitti, että siellä on jo yli -40 pakkasta.
Vaikka Juice puhuttellee meitä peräkylän poikia paremmin ja Hector on hukassa kaupungissa, kyllä Kadonneet lapset meihinkin kolahtaa. Eikö siinä Harman Heikki tassaa tilejä ittensä kanssa ja käväse ja tutki jakomielisairaalaa sisältä ja ulkoa.
Vielä tuohon nostalkihaan ennenkuin sormet jäätyy. Eikö se etelän velho Ilkka Mattila toennu teeveessä, että nykyrokki on vanhan kierrätystä. Olikhan se ohjelma Popkomissio¤
  
  21/01/02 23:42

Name : Del Montte
  
Message : Älkää ihmeessä lopettako, jos se sivujen ylläpitäjälle sopii.

Vaikken itse saakkaan mitään sanottua, niin ainakin tulee helkkarin mielenkiintoista ja monikantaista tekstiä.
  
  21/01/02 20:11

Name : sahlakari
  
Message : No eipäs suututa, hyi hyi.
  
  21/01/02 19:28

Name : sivusta-seuraaja
  
Message : Hei,menkää Hectorin tai muiden vastaavien sivuille jauhamaan mielipiteistänne paskaa,nämä ovat Wigwamin kotisivut/vieraskirja.Tuota teidän väittelyä on jatkunut jo jonkin aikaa.Väitelkää hectoreista ja traktoreista omilla sähköposteillanne!!
  
  21/01/02 18:36

Name : sahlakari
  
Message :
Lienee kuitenkin mahdollista olla pitämättä Hectorista vaikka harrastaakin ns. vakavia taiteita.
  
  21/01/02 13:05

Name : Suonna
  
Message : Eerolan nälvinnät (Hector, aiemmin kohteena oli Mikko Perkoila) on hyvä esimerkki nykyajan nihilistisestä suhtautumisesta, paskanheitosta, jossa ei ole mitään tolkkua. Siis että mitään ei saisi tehdä vakavasti, ja jos joku tekee, niin siihen pitää suhtautua trendikkään ironisesti. Kokemus ja pyrkimys johonkin muuhun kuin pintakivaan ei ole ollut valttia sitten 80-luvun lopun.
Aihepiiristä kiinnostuneiden kannattaa tsekata Juicen eilinen Hesari-arvio Jyrki Lehtolan Kootuista. En tiedä odottivatko ne lehdessä kovaa kovaa vastaan, mutta mielestäni Juice kirjoitti erittäin tyylikkäästi.
  
  21/01/02 13:03

Name : Antti, Kuopio
  
Message : Ei kai Hectorillakaan aina ole helppoa... Ainakin jos hän sattuu lukemaan Eerola-nimisen rokkitoimittajan kommentteja itsestään. Rumbaa lukeneet tietävät, ettei tämä toimittaja jätä käyttämättä pienintäkään tilaisuutta päästäkseen piikittelemään Hectoria. Oli asiayhteys sitten mikä tahansa.

Esimerkki: Erästä musiikkikirjaa arvioidessaan tämä toimittaja noukki sieltä Hectorin kommentin Irwin Goodmanista: "Hector sanoi aikoinaan että Irwinin protestilta puuuttuu pohja". Ja siihen toimittajamme laittaa omaa kommenttia: "Hectorilta itseltään on puuttunut aina pohja kaikesta muustakin kuin protestoinnista".

Aika subjektiivista etten sanoisi.
  
  21/01/02 12:26

Name : sahlakari
  
Message : janus:

Olen aika samoilla linjoilla kuin sinäkin. 70-luvulla tapahtui paljon mielenkiintoista, ja olisi luonnollisesti ollut hienoa olla paikalla. Samoin tosin on 60-luvun suhteen, ja olisin mielelläni ollut todistamassa jazzin kehitystä ja Blue Note sessioita. Toisaalta myös 50-luvun avantgarde ja serialismi olisi ollut kiva kokea paikanpäällä, ja samoin 90-luvulla tehtiin ja tällä hetkelläkin tehdään vaikka kuinka paljon hyvää, erilaista ja ennenkaikkea mielenkiintoista musiikkia. Siispä lienee parasta olla tässä hetkessä ja valikoida historiasta paras aines ja samalla seurata mielenkiinnolla mitä tapahtuu tämän hetken musiikkimaailmassa.


Edistyksellisyys ei todellakaan ole kuollut vaikka proge sellaisena kuin se 70-luvulla tunnettiin onkin jämähtänyt, eikä varsinaisesti ole kehittynyt mihinkään. Progressiivista otette on monissa tyyleissä, mutta ei niitä tietenkään progeksi kutsuta, sillä sana proge on ikävän ummehtunut. Suomessakin tehdään erittäin kokeilevaa ja mielenkiintoista elektronista musiikkia ja Suomen hiphop-skene kaikkine lapsuksineenkin on selkeästi kehittymässä ja hakemassa omaa ilmettään. Ei kiinnostus uuteen mihinkään kuole.

Ja mitä tulee keski-ikäisten marinoihin nykymusan huonosta laadusta, mikään ei ole rasittavampaa ja viesti enempää henkisestä pysähtyneisyydestä.

Sietämätöntä ja yksi syy siihen miksi nostalgiointi taiteiden yhteydessä saa minut voimaan hieman huonosti.

s
  
  21/01/02 10:50

Name : janus
  
Message : Hyvin usein muuten levykaupassa saa kuulla ohimennen keski-ikäisten päivittelyä siitä miten paskaa nykymusa on, miten ennen oli kaikki paremmin jne. Perin ärsyttävää! Että eivät ne pelkästään nuoret haikaile rokin "kulta-aikojen" perään. Tämäkö se on minunkin kohtaloni sitten kun alan lähestyä keski-ikää, että siis ei edes vaivauduta tsekkaamaan uusia juttuja? Onko kysymys siitä että laiskistutaan ja luullaan että Radio NOVA ja vastaavat ovat nykymusiikin koko kuva? Kerran Jake Nyman muuten mainosti Onnenpäivät-ohjelmaansa "vanhemman ja paremman" musiikin ohjelmana. Voi ei! Vaikka siltä tuntuisikin on niin onko järkeä sanoa se ääneen?
  
  21/01/02 10:13

Name : janus
  
Message : Voit olla oikeassakin. Myönnän kyllä nuorempana ajatelleeni usein että olisipa ollut todella hienoa nähdä ja kokea proge-ajat (kiinnostuin progesta vuonna 1989). Siihen liittyi vahvasti sekin että sen hetkinen musiikillinen ilmasto ei ihmeemmin innostanut, oli paljon kivempaa hankkia jotain Larks’ Tongues in Aspicia ja sen sellaista. Myöhemmin olen havainnut että hienoa musaa tehtiin toki silloinkin (90-luvun taite). Ja sittemmin olen löytänyt paljon hyvää uutta musiikkia niin että ei tosiaankaan tarvitse haikailla 70-lukua. Kuuntelen kuitenkin edelleen musaa kaikilta aikakausilta.

Mainittakoon vielä että en ole erityisemmin innostunut sellaisista uusista bändeistä jotka häpeilemättä kierrättävät jotain Gentle Giantin ideoita ja pitävät musaansa progena. Sehän on se suuri ristiriita. Joka tapauksessa: edistyksellisyyden henki ei suinkaan ole kuollut, kyllä tuoretta ja edistyksellistä musiikkia tehdään edelleen ja ihan ilman vanhojen aikojen haikailua mutta mielletäänkö sitä sitten progeksi on eri juttu. Kaikilla on tietysti oma käsityksensä siitä mitä se proge oikein on.
  
  21/01/02 09:50

Name : sahlakari
  
Message : Ei tietenkään kyse ole pelkästä nostalgiasta, tietyn tyyppinen vanhojen aikojen romantisointi liittyy kyllä nuortenkin proge-diggailuun.
  
  21/01/02 09:13

Name : janus
  
Message : Nykyinen "proge-innostus" on sitä että nuoret ovat löytäneet progen. Kyse ei siis voi olla nostalgiasta.
  
  21/01/02 09:08

Name : sahlakari
  
Message : Joiku:

Nykyinen proge-innostus on tosiaan selkeästi nostalgian värittämää. Mikä siitä tekee älyttömän onkin juuri se, kuinka alunperin progessa ei todellakaan ollut kyse nostalgiasta.

Itse kuuntelen selektiivisesti progea siitä syystä, että senkin musiikkityylin saralla on tehty jonkin verran oikeasti hyvää musiikkia.

s
  
  21/01/02 08:55

Name : janus
  
Message : Hector herättää runsaasti keskustelua. Monia varmasti ärsyttää hänen persoonansa ja viimeaikaiset Mestarit areenalla –touhut. Mitätöivätkö tuollaiset seikat sitten vanhat saavutukset? Lumi teki enkelin eteiseen on kyllä kieltämättä sellainen biisi jota ei haluaisi kuulla enää kertaakaan.

Mitäs mieltä muuten olette Tuntematon sotilas –biisistä, joka löytyy levyltä Kadonneet lapset? Siinä on biisi joka on samanaikaisesti sekä vaikuttava että naurettava. Riippuu vähän mielentilasta mihin suuntaan viisari sitten kulloinkin kallistuu!

Tässä haluaisin vielä kysyä Bergströmin pariskunnasta: tiedättekö Hectorin lisäksi muita rokkareita joiden levyjen teossa he olisivat olleet vahvasti mukana? Heillä oli varsin merkittävä osuus Nostalgian ja Mirandoksen onnistumisessa.
  
  21/01/02 08:49

Name : Renate Methöfer, Rijswijk
Home page : Rare Bird Productions
  
Message : I want to bring to your atention that Renate Methöfer's Pekka Pohjola page has moved to:
http://home.wanadoo.nl/rarebird/groups/pohjola.html
  
  20/01/02 20:42

Name : Suonna
  
Message : Joiku puhhuu viisaita ja Sahlakarikin sen verran, että pelkkä entisten aikojen perään ruikutus ei tietenkään kanna mihinkään.
- Kävin lukemassa nuoren Meriläisen popjorinoita ja hän tuntui diggaavan eniten Hectorin "Kadonneita lapsia". Pitääkin kuunnella illalla pitkästä aikaa Tuulisina öinä. Siinä on ainakin yksi suomalaisen rockin parhaista kitarasooloista, by Hasse W.
  
  20/01/02 18:48

Name : k.p.tikka-ri
  
Message : No mites tämä Hectorin uusin (?), Helismaan pikajunako sen nimi nyt oli? Meikää ainakin tökki, että kaikkea sekin antaa ittensä laittaa laulamaan, mutta levy on kyllä hauska... Nostalgisia fiiliksiä aiheuttaa aina Hectorock 1; keväisenä, joskin jäisenä päivänä saatiin radiosta mankalle levyn ekat biisit ja sit meillä oli Nordforssin Mietoa Pöytäviiniä, joka oli herkkua....
  
  20/01/02 18:17

Name : Joiku, Ivalo
  
Message : ¤ Mitä muutakhaan se on kuin nostalgiaa tämä nykyinen progella hehkutus.Minusta siinä ei ole mitään pahhaa. Kaikki hyvä kannattee säilyttää. Ja minusta
ihmisten pitäs mennä juurille ja miettiä vähän arvoja, mitkä esim. saamelaisilla on.
Hectorin lauluissa tuntheet liikkuu ja net liikuttaa. Elämästähän net laulut kertoo, eikä niillä vallankumousta tehä.Net on aikansa kuvia ja dokumentteja.
  
  20/01/02 16:27

Name : sahlakari
Home page : hertsi (suomijazz)
  
Message :
Suonna:

Kiitos, että summasit niin hyvin syyt miksi en pidä Hectorista. Itse en lämpene tuon tyyppiselle nostalgialle, se tuntuu jotenkin liian helpolta ratkaisulta. Kaikkihan jotain kaipaa, mutta onko se kaipuu hyvä lähtökohta taiteelle, en tiedä. Nostalgia on sitäpaitsi liikaa viljeltynä vain pakoa todellisuudesta ja omien valintojen katumista. Tottakai itsekin koen nostalgiaa, mutta mielestäni se on hyvin privaatti tunne, ja mikään ei ole surkeampaa kuin porukalla nostalgiointi ja menneiden itkeminen.

Toisaalta, se että nykyiset yhteiskunnalliset realiteetit saa kaipaamaan jotain alkukantaisempaa, luonnon läheisempää, on tietyllä tavalla okei, mutta jos sitä alleviivaa taiteessaan liikaa, tule siitä aika kestämätöntä. Taiteessa pitää mielestäni olla aina voimaa, ainakin elinvoimaa ja uskoa itseensä vaikka kävisikin taiteessa läpi omia vastoinkäymisiään.

s
  
  20/01/02 15:23

Name : Suonna
Home page : http://www.lysator.liu.se/runeberg/daefter/12.html
  
Message : Sahlakari, Waldemar Walleniuksen sanallista nisää ala-asteikäisestä imeneenä olen aina inhonnut epäpoeettista selko-Suomea. Oheisessa linkissä joka tapauksessa hyvä esimerkki Dan Anderssonin runoudesta, jossa ristiveto syntyy kaipuusta ja realiteeteista. Siis että pitää olla aikuisena tullinkrouvissa, vaikka tekisi mieli olla nuorena metsässä.
- Ymmärrän Hectorin tuotannon traagisen elementin kumpuavan kaipuusta puhtaampiin ja selkeämpiin aikoihin, jolloin Maxi-market ei ollut naapurinain. Hector on ollut vuosikymmeniä nostalgian runoilija.
  
  20/01/02 13:25

Name : Ehjä Nadir
  
Message : Ja lisäyksenä: Wigwamistakin tuttu Esa Kotilainen ei ole koskaan soittanut komeammin kuin Hectorin Euroopalla Mellotronia... Sopii kuunnella vaikka levyn nimiraitaa tai vaikka Woyzeckia... johan progehtaa (ikään kuin sillä olisi väliä)
  
  19/01/02 22:05