Wigwam - guestbook

Name : Finnspång
  
Message : Vieläköhän mahtaa Jyväskylän seuduilla operoida Folkwaunu-yhtye? Huttuselle terveisiä joka tapauksessa...
  
  11/02/04 23:18

Name : Mikko
Home page : www.folkswagen.fi
  
Message : Matkaselän asemalla -albumilla valtakunnalliseen maineeseen kaahannut Folkswagen muutti juuri uuteen nettiosoitteeseen.
  
  11/02/04 22:41

Name : Elephant
  
Message : Onhan tätä jo jankutettu, mutta tietääkö kukaan, mitä sille luvatulle Wigujen ja Rintamäkeläisten yhteiskiertueelle oikein tapahtui?
  
  11/02/04 22:00

Name : Pertti, Hyvinkää
  
Message : Juhalle sen verran, että en halunnut loukata, ihmettelin vain että et kertonut mainostavasi julkaisuja, joihin olet itse ollut osallinen. Koska ei niissä ole mitään häpeämistä! On hyvä, että Nummiset ovat nyt kaikkien kiinnostuneiden saatavilla kohtuuhinnalla - ja ajatus niputtaa ruotsinkieliset versiot saman pakettiin on erinomainen!

Carita Holmströmiä en ole vielä saanut käsiini, mutta on kiva kuulla että hänen alkuperäisistä levyistään on masterit tallella.

Yhteen vähäpätöiseltä tuntuvaan seikkaan haluaisin puuttua: kirjoitis että "Näissä MAN-julkaisuissa vinyylilähdettä ei todellakaan ole häpeillen haudattu vaan mielestäni tieto on tuotu riittävän selkeästi esille siellä, missä tällaiset seikat kuuluukin selvittää, tässä tapauksessa cd-vihkojen kolmossivuilla."

Mielestäni tuo tieto olisi hyvä tuoda esiin takakannessa (joka on levykaupoissa kaikkien luettavissa) koska seillä on tarkaa tietoa mm. kopiosuojauksesta... ("Tämä levy on kopiosuojattu ja sen kuuntelussa voi ilmetä ongelmia muissa laitteissa kuin CD-soittimissa...jne jne...)

Mutta kuten alunperinkin jo sanoin, maallikon korvissa masterin alkuperä ei ole oikeasti mikään iso kysymys. Silti olin hieman pettynyt, koska minulle jäi fiilis että master-lähdettä tahdottiin tietoisesti levy-yhtiön tiedotteissa pimittää. Mutta ehkä olen vain oharhainen?


  
  11/02/04 21:50

Name : Simo, Tre
  
Message : Tätä en ole huomannut kenenkään viestinneen:

Kamariorkesteri Avanti! konsertoi.

YLE Radio 1 19:03 - 20:40

Joht. Jani Telaranta, sol. Hanna Juutilainen, huilu, Tuomo Lassila, lyömäsoittimet, Tero Toivonen, käyrätorvi, ja Veli Kujala, harmonikka. Kaija Saariaho: Terrestre. Asko Hyvärinen: Erg/Hamâda, lyömäsoittimille ja kamariorkesterille. Christian Holmqvist: Konsertto käyrätorvelle, lyömäsoittimille ja jousille. Pekka Pohjola: Bayan, konsertto harmonikalle ja kamariorkesterille. (Äänitetty Helsingin konservatoriossa 1.2.)

Josko joku kiinnostunut sattuisi puolen tunnin sisällä tänne vilkaisemaan
  
  11/02/04 19:25

Name : Mikko
  
Message : On muuten enempänsä absurdia, että EMI hautaa masterinsa jonnekin f*****g Åmåliin, eikä niitä enää ikinä löydy.
  
  11/02/04 16:39

Name : Suonna
  
Message : Nauha-arkeologia on kyllä oma mielenkiintoinen pophistorian lajinsa... Erikoista on että tolkullisetkin yhtiöt tuntuvat hävittävän nauhoja aina välillä. Esimerkiksi Juicen Lamminpää-sinkkubiisi on mitä sympaattisin Grand Slam -tuotannon alaviite, mutta kappaleen ainoa cd-julkaisu Maamme-kokoelmalla soi infernaalisesti; siirretty rahisevalta ja varmaan kieroltakin vinyyliltä.

Pari päivää sitten kuuntelin pitkästä aikaa Nummisen Kiusankappaleiden ykkösosalta Schubert-liedejä. Oletteko huomanneet, säröytyykö teillä muilla noissa raidoissa ääni välillä pahasti, vai onko tämä vain oman kuluneen laserneulani ongelma...
  
  11/02/04 16:14

Name : Isto
  
Message : Juha Nikulainen kirjoitti: "Näissä MAN-julkaisuissa vinyylilähdettä ei todellakaan ole häpeillen haudattu vaan mielestäni tieto on tuotu riittävän selkeästi esille siellä, missä tällaiset seikat kuuluukin selvittää, tässä tapauksessa cd-vihkojen kolmossivuilla."

Juha, kyllä ainakin minua kiinnostaisi musiikin (suur)kuluttajana ja -kuuntelijana tietää, millaisesta lähteestä CD:lle taltioitu musiikki on peräisin. Olisin jopa taipuvainen olemaan Hyvinkään Pertin kanssa samaa mieltä tietojen "hautaamisesta", jos maininta vinyylilähteestä on CD-vihkosessa, jota ei useinkaan tule levykaupassa katseltua (aina siihen ei ole tilaisuuttakaan, kiitos varkaudenestosysteemien). Kyllä näin tärkeä "tuoteselostetieto" olisi syytä panna näkyviin levyn takakanteen.
  
  11/02/04 15:11

Name : Mikko
Home page : Talonpojan tappolinjalla
  
Message : Jaa, se onkin Paavo Raninen merkitty Rintamäkeläisten musiikin tekijäksi. Tieto löytyy tuolta Markku Rönnyn gradusta (pdf-tiedosto).

Nieminen & Litmanen -duohan on esittänyt Rintamäkeläisiä ainakin keikalla. Rintamäkeläiset-niminen bändikin näyttää olevan olemassa.

Kyllä tästä joku Wigwam-yhteys täytyy löytyä.
  
  11/02/04 13:48

Name : Juha Nikulainen
  
Message : Mikko, levy-yhtiön perustaminen olisi tosiaankin hyvä ajatus. Omat resurssini eivät kuitenkaan juuri nyt riittäisi ihan kaikkeen tarvittavaan. Mutta jos joku on kiinnostunut mahdollisesta yhteistyöstä, ilmoittautukoon suoraan minulle.
  
  11/02/04 12:42

Name : Juha nikulainen
  
Message : Hyvä pertti, osa 2

Minä vaadin kaikilta uusintajulkaisuilta – sekä niiltä jotka ostan että niiltä joiden parissa työskentelen – parhaat mahdolliset soundit. En ikinä päästäisi omien käsieni kautta kauppoihin julkaisua, jonka soundeja voisi jotenkin vielä parantaa.

Toivottavasti, Pertti, pystyt edes jollain tavalla nauttimaan näistä ”äänellisesti puutteellisista versioista”, vaikka kaikkia sinun mielestäsi tärkeitä asioita ei olekaan tuotu esille tiedotteissa ja ”mainoksissa”.

Carita Holmströmin kokoelmalla julkaistut levytykset on masteroitu uudelleen Finnvoxissa Diginord oy:n digitoimilta Emin arkistoista ”löytyneiltä” alkuperäisiltä masternauhoilta.


  
  11/02/04 12:37

Name : Juha Nikulainen
  
Message : Hyvä Hyvinkään Pertti, en oikein ymmärrä, miksi tunnet olosi kusetetuksi. Vaikka itse olenkin useimmiten hifistelyyn taipuvainen, en usko että keskivertokuuntelija haluaa ensimmäiseksi tietää cd-julkaisuissa käytettyjä äänilähteitä. Tiedotteita ja ”mainoksia” laadittaessa on laitettava asiat tärkeysjärjestykseen ja tehtävä valintoja sen mukaan, mikä oletettavasti mahdollisimman monia lukijoita kiinnostaa. Teksteistä tulisi aivan liian pitkiä, jos mukaan kirjattaisiin kaikki seikat, jotka saattavat jotakuta kiinnostaa. Kusetuksesta voitaisiin kai puhua silloin, jos kyseisten MAN-julkaisujen yhteydessä lukisi ”remasteroitu alkuperäisiltä masternauhoilta” tai jos vinyylilähdettä ei mainittaisi lainkaan julkaisun bookletissa.

Näissä MAN-julkaisuissa vinyylilähdettä ei todellakaan ole häpeillen haudattu vaan mielestäni tieto on tuotu riittävän selkeästi esille siellä, missä tällaiset seikat kuuluukin selvittää, tässä tapauksessa cd-vihkojen kolmossivuilla.

Näiden MAN-julkaisujen äänilähteinä on todellakin käytetty alkuperäisiä vinyyliversioita. Tämä siksi, että alkuperäiset masternauhat todellakin ovat kateissa. Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, ettei levy-yhtiö olisi viitsinyt penkoa nauha-arkistoaan tai että minä en olisi päässyt niitä tutkimaan. Nämä nauhat varastoitiin 80-luvulla Emin keskusvarastoon Åmaliin Ruotsiin. Numminen itse totesi nauhat kadonneiksi 80-luvulla, jolloin hän olisi tarvinnut niitä. Hän selvitti näiden nauhojen kohtaloa perusteellisesti parikin kertaa Ruotsin reissujensa yhteydessä, ensin 80-luvulla ja myöhemmin 90-luvulla. Numminen on itse eräs huolellisimmista historioitsijoista, joita minä tiedän ja uskon, että hänen salapoliisitaitonsakin ovat parhaasta päästä. Olen siis vakuuttunut, että hän teki kaikkensa näiden nauhojen löytämiseksi. Tämän lisäksi myös Suomen Emin oma väki etsi näitä nauhoja pari vuotta sitten.
  
  11/02/04 12:32

Name : Heimo, 42
Current favourite song : Dr. Kildare -tv-sarjan teema
  
Message : Vielä tv-tunnareista:

Hiltunen on tosiaan monenlaisessa ollut mukana ja Tankki täyteenin alkutunnarihan on selkeästi
Hiltus-stailia, mutta loppupala on tyylillisesti melko erilainen. Meikäläisellä katsonta tapahtuu
vielä vanhojen videonauhoitteiden välityksellä, joten DVD-infoista ei ole hajuakaan, toivottavasti sieltä löytyy varmistus.

Rintamäkeläisten jämerä teema on saavuttanut laajaa suosiota kautta aikojen (jostain olin lukevinani toistakymmentä vuotta sitten, että
olisi mm. kitaristi Puka Oinosen suosikki). Milloin saadaan vauhdikas "Rintamäkeläiset"-DVD? :)

Anteeksi pieni lipsuminen keskustelupalstan varsinaisesta teemasta; TV2-viihde ja Wigwam
eivät kyllä ahkerallakaan keksimisellä linkkaudu yhteen.
  
  11/02/04 11:41

Name : Arto, Oulu
  
Message : *Onhan se jo paljon sekin, että Gutsin Fire and Ice saa takuuvarmasti jatkoa."Hiukan taiteellisempaa" niinkuin saarnamies itse totesi...
Muuten miehen yksi tämän hetken suosikkilevyjä oli myös pitkäsoitto Pysäkkimusiikkia.Olikohan se ollut Olli Haaviston luomuksia?*
  
  10/02/04 21:55

Name : Pertti, Hyvinkää
Current favourite song : Michelle Shocked: Anchorage
  
Message : Nikulaisen Juhalta jäi sekä allaolevissa mainoksissa että samansisältöisissä levy-yhtiön julkaisemissa tiedotteissa valitettavasti mainitsematta, että M.A. Nummiset ainakin on siirretty CD:lle vinyyliversioilta, koska alkuperäiset nauhat ovat "kateissa" (=levy-yhtiö ei ole viitsinyt penkoa tai k.o. levyjen toimittaja - hups! sama Juha se siellä - ei ole saanut accessiä EMIn nauha-arkistoihin :) Asialla ei soundipoliittisesti isoakaan merkitystä, mutta asian mainitseminen VAIN kansiteksteihin haudattuna jättää ikävän kusetuksen maun, sori vaan.

Nummiset toki on hyvä saada äänellisesti puutteellisinakin versioina CD:lle. Toivottavasti Holmströmin kokoelma edes on nauhoilta uudelleenmasteroitu. Jos näin ei ole, Juha varmaan viitsii kertoa siitä tälläkin foorumilla?

  
  10/02/04 20:09

Name : Finnspång
  
Message : Jassoo. Lukihäiriö, pahoittelen ja vaikenen. Siis Hiltunen.
  
  10/02/04 19:34

Name : Finnspång
  
Message : Entä kuka mahtaa olla "Rintamäkeläisten" humun tunnusbiisin takana?
  
  10/02/04 19:28

Name : Mikko
  
Message : Eikö Tankki täyteenin loppubiisin tekijää mainita edes DVD:llä? Minä veikkaisin Risto Hiltusta, joka on mies mm. Reinikaisen ja (muistaakseni) Rintamäkeläisten tunnarin takana.

Tuo Eero Koivistoisen säveltämä Keep Me Warm eli Älä mene pois on kyllä eittämättä Suomen parhaita euroviisukappaleita.
  
  10/02/04 17:13

Name : Mikko
Current favourite song : Kirka: Silloin ihminen kaunein on
  
Message : Nikulaisen Juha, perustapas levy-yhtiö ;-)
  
  10/02/04 17:03

Name : Antero
Current favourite song : Money
  
Message : On se jumalauta kumma ettei Gutsille löydy julkaisijaa! Mikä siinä levynteossa maksaa ja kuinka paljon?
  
  10/02/04 16:45

Name : Juha Nikulainen
Current favourite song : M.A.NUMMINEN: Suuharja
  
Message : Ai niin. Viime viikolla ilmestyi kauppoihin, ensimmäistä kertaa cd-muodossa, kaksi M.A.NUMMISEN klassikkolevyä:

ITSY BITSY JA MUITA TAIDENAUTINTOJA (1979) sekä KUU MIES KOOKOSPÄHKINÄ (1980).

ITSY BITSY on häkellyttävän monipuolinen albumikokonaisuus sisältäen mm. suoraa underground-rockia, tangoa, kantria, iskelmää ja jopa klassista (legendaarinen Beethovenin Route 66!). Levyllä soittavat Pedro Hietasen, Seppo Hovin ja Jani Uhleniuksen johdolla mm. Jukka Orma, Pave Maijanen ja Antero Jakoila. Kaksi laulua MAN tulkitsee duettona yhdessä Elina Salon kanssa!

KUU MIES KOOKOSPÄHKINÄ on Nummisen viimeinen uusrahvaanomaista jatsia sisältävä levy ja jatkaa saumattomasti 1970-luvulla levytettyjen Swingin kutsu ja Kumipallo -albumien linjaa. Jani Uhleniuksen ja Pedro Hietasen johdolla bändi soittaa todella komeasti svengaavalla sykkeellä. Kappaleiden joukossa mm. Muistan sua Elaine, Kuinka saisin rikki kookospähkinään, Ranskalaiset korot sekä Joku vei naiseni.

Levyjen oheisvihkosista löytyy paljon levytyksiin liittyvää faktaa. Alkuperäisten saatesanojen lisäksi vihkot sisältävät Nummisen itse kirjoittamat tuoreet esittelyt jokaisesta kappaleesta. Kumpikin cd-julkaisu on toimitettu kaksikielisesti siten, että kaikki levyn kappaleet kuullaan ensin suomeksi ja sitten ”bonuksena” myös ruotsiksi. Myös vihkojen tekstimateriaalit ovat kaksikielisiä.

  
  10/02/04 15:17

Name : juha nikulainen
Current favourite song : CARITA HOLMSTRÖM: Jos tänään tuntis` huomisen
  
Message : Carita Holmström täyttää tänään 50 vuotta!!! Tämän kunniaksi EMI julkaisee pitkään ja hartaasti odotetun 2CD-kokoelman, JOS TÄNÄÄN TUNTIS` HUOMISEN. Caritan kaikki levytykset vuosilta 1973–1974 sisältävältä kokoelmalta löytyy kaksi kokonaista LP-levyä, WE ARE WHAT WE DO (1973) ja TOINEN LEVY (1974), kuusi ainoastaan singleillä julkaistua kappaletta sekä peräti kahdeksan kokonaan aikaisemmin julkaisematonta laulua. Lähes kaikki kappaleet julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa cd-levyllä.

Caritan vivahteikas musiikki on hyvin ajatonta, omaperäistä ja ainutlaatuista sekä kansainvälisestikin kestävää. Hänen legendaariset 1970-luvun levytyksiään voisikin hyvin verrata esim. Joni Mitchellin, Carole Kingin tai Joan Baezin tuotoksiin. Caritan levyillä yhdistyy saumattomasti vaikutteita folk-, jazz-, pop- ja rockmusiikista. Lähes kaikki biisit ovat siis Caritan omaa käsialaa. Mukana kuitenkin myös pari Eero Koivistoisen sävellystä, mm. Suomen euroviisuedustaja vuodelta 1974, ”Keep Me Warm”!

Molemmat pitkäsoitot toteutettiin Suomen parhaimpien jazz- ja rockmuusikoiden kanssa. Levyillä soittavatkin mm. Måsse Groundstroem ja Pekka Sarmanto (basso), Esko Rosnell ja Reiska Laine (rummut) sekä Pekka Pöyry, jolta kuullaan useita upeita saksofoni- ja huilusooloja.

16-sivuisessa vihkossa löytyy runsaan kuvamateriaalin ja kappalekohtaisten muusikkotietojen lisäksi mm. Caritan itse kirjoittamat esittelyt jokaisesta biisistä sekä erittäin mielenkiintoinen historiikkiteksti, josta vastaa molemmat lp:t aikoinaan tuottanut Mikael Wiik.
  
  10/02/04 15:11

Name : Suonna
  
Message : Haastattelin Gutsia äskeisen Suomen-kiertueen tiimoilta ja kävi selville, että Hottoe on tehnyt studiotöitä, tosin omakustannehenkisesti H. Vainikan kustantamana. Äänityksiä on siis olemassa (nimenomaan sitä Uuden aamun väkeä -tyyppistä matskua mitä on kuultu Hottoen keikoilla), mutta julkaisijaa ilmeisesti ei ole.

Jonkun rikkaan fanin pitäisi perustaa levy-yhtiö, sanotaan nyt vaikka Fire And Ice Records, joka julkaisisi cd:llä Gutsin tanssiteoksia, Sahdin ja Hottoen kaltaisia juttuja, livekeikkoja...
  
  10/02/04 15:09

Name : Antti, Kuopio
  
Message : Kylläpä "Hard ´n horny" ja "Fairyport" kuulostavat hyviltä remasteroituina versioina! Jälkimmäisellä basso sykkii uudella selkeydellä ja vahvasti orkestroidut kohdat ovat kirkkaamipia, samoin laulut ja diskantti ylipäätään.

Ja ihme suorastaan: Olen vuosia karsastanut "Rave-up for the roadies"-jamia, mutta nyt se on vihdoin saatu soundillisesti sellaisiin kuosiin, että olen vähitellen alkanut siitä pitämäänkin. No, Wigwamista löytyy muutenkin uutta tykättävää vielä vuosien jälkeen.:)
  
  10/02/04 15:02

Name : Heimo, 42, Helsinki
Current favourite song : Focus: Round goes the gossip
  
Message : Jatkan tunnaritiedusteluja. Tankki täyteen -sarjan lopputunnusmusiikki sisältää kiintoisia progahtavia elementtejä, joten jos jollain on tietoa tästä, niin kiinnostaisi tietää.

Ja sitten varsinainen asia: Onko Hot Toelta odotettavissa levyä lähiaikoina/myöhemmin/ollenkaan?
  
  10/02/04 12:11