Wigwam - guestbook

Name : Suonna
  
Message : Hi and sorry it was only in English. I wrote about "Oh Marlene" lyrics compared to Wigwam's Love Records labelmate Juice Leskinen's 1974 hit "Marilyn", a song about young Finnish boy adoring Marilyn Monroe. "Oh Marlene" is a clever English workout of the same theme, Marlene Dietrich (I guess) now being the text's object. Marlene's verse can be sung in Marilyn's verse's melody & vice versa.
  
  28/01/08 16:03

Name : seppo Lahdesta
Current favourite song : Kovakundi/Kesäkapina
  
Message : Hello "the tanskalainen"
send your e-mail address, so I'll send you
the discussion translated in english.
Seppo from Lahti
  
  28/01/08 14:44

Name : the Tanskalainen
Current favourite song : Borodin String Quartet No. 1
  
Message : Dear Suonna and/or EsaJii.

Any chance that the rest of us could be a bit enlightened about your Dark Album discussion. Looks interesting, but en ymärä etc.

the Tanskalainen
  
  28/01/08 12:37

Name : Suonna
Current favourite song : Riitta Korpela: Reilu kaveri
  
Message : http://www.mtv3.fi/uutiset/kulttuuri.shtml/arkistot/kulttuuri/2008/01/604006

Nurmikallio kuollut.
  
  28/01/08 11:55

Name : EsaJii
  
Message : Jimin Marilynistä en tiedä, mutta Juicen Marilyn on kyllä Marilyn Monroe, sen saa selville sanoista.

Dark Abumilla hypin kyllä yli pari raitaa, mutta ei Marlene mua haitaa. Tykkäsin myös Berthasta.
  
  28/01/08 01:12

Name : Suonna
  
Message : Lukaisin tuossa Marlenen tekstin läpi vasemman laidan Lyrics-painikkeiden kautta ja tajusin, että Oh Marlenenhan voi laulaa Marilynin sävelellä - ainakin A-osat. Välillä tulee kiire, mutta sanat kyllä saa mahtumaan... Tulee houkuttavana teoriana mieleen, että Jimppa olisi tehnyt käännöksen hupiharjoituksena, kaivanut tekstin esiin kevyen biisin puutteessa ja runnonut biisiin uuteen sävellykseen.
  
  26/01/08 22:19

Name : Suonna
  
Message : Marlenehan ei kuulunut alkuperäisen kuusibiisisen levyn biisilistaan, ja kun Virgin teilasi lp:n tämän version liian synkkänä, tuntuu selvältä että ovat tehneet tilaustyönä kepeän rallin, joka nyt sitten on jäänyt väkinäiseksi. Tekstihän on hilpeä versio Juicen Marilynistä (=> Marlene Dietrich) ja Juice saa kiitokset kiitoslistallakin, käytiinkös Mikon kirjassa tekstin taustaa läpi, itse en tähän hätään muista.
  
  26/01/08 22:13

Name : Tenu
  
Message : Samaa mieltä tuon Marlenen (=maaliina)kanssa. Olen ihmetellyt, onko aikoinaan ollut tarkoitus laittaa levylle myyvä hittibiisi vai mitä.
  
  26/01/08 16:18

Name : Jore
  
Message : Dark Album bonusbiiseillä on erinomainen albumi. Ainoa heikko raita mielestäni on avaus Oh Marlene. Tai ei se nyt niin heikko ole, mutta aika turhanpäivänen renkutus ja ei oikein sovi joukkoon. Tosin Rekulla on siinä hauskoja kitarajuttuja. Se on kuitenkin helppo skipata, koska on eka biisi (näin useimmiten teenkin).
  
  25/01/08 09:49

Name : Isto
Current favourite song : The big farewell
  
Message : ...mukavastihan se meni eilinen päivä Dark Albumin remasteria soitellessa.

Enpä tullut sen analyyttisemmin vertailleeksi aiempiin versioihin, mutta olin kuitenkin huomaavinani, että tämä uusi laitos kuulostaa jollakin tavalla tasapainoisemmalta kuin edellinen CD-masterointi: ero alkuperäisten Daemon Duncetan -sessioiden ja myöhempien äänistysten välillä ei tunnu niin selvältä kuin ennen. Voi tietysti olla, että syy moiseen on minun mielikuvissani tai vanhemmiten heikenneessä kuulokyvyssäni.

Niin tai näin, silti kuuntelen yhä Dark Albumini mieluiten Daemon Duncetan's Request -kappalejärjestystä noudattaen, "uudet" kappaleet bonuksiksi loppuun. The Big Farewellin uljaus pääsee toden teolla esiin albumin avauskappaleena, ja muutenkin tunnelmasta toiseen siirrytään sujuvammin kuin Dark Albumilla.
  
  25/01/08 09:25

Name : EsaJii
  
Message : Jos se sua helpottaa bändi ei tykännyt Lucky Golden levystä, enkä usko että ainakaan Jim välitti Nutshllistä.

Mutta se ei ole kokonaan Jimin idea, vaikka olisi sopinut vaikka soololevylle.

Mun suosikkilevyjä, Lucky.
  
  24/01/08 22:14

Name : Tenu
Current favourite song : Dave: pieni ja hento ote
  
Message : no eipä se Lucky Goldenin remasteri sitten kummoinen ollut - laitteissako vika ? Sane again isolla volyymilla ja sitten Disasterille ei ole pystytty nostamaan alun kitara kulkua ja db:t muutenkin alhaalla. Ja syntsat pimennossa kautta linjan. Bassoa on enemmän kuin riittävästi.

Ja lopuksi: Wigwam on ikuisesti sydämessäni, mutta se Nutshell kuulostaa yhä siltä, kuin bändi tekisi tarkoituksella itsestään pilkkaa. On se niin veltto/huono esitys.
  
  24/01/08 20:13

Name : Ilkka, Jyväskylä
Current favourite song : Wigwam: Daemon Duncetan's Request
  
Message : Nyt olen kuunnellut vuoroin uutta ja vanhaa versiota Dark Albumista, ja itse olen vakuuttunut. Yleissoundi on kirkkaampi ja erottelevampi, erityisesti laulun kohdalla; Rekun kitara on hienosti esillä, samaten bassossa on ennenkuulemattomia sävyjä; rummut ovat ok; levy ikäänkuin "svengaa" paremmin.

Minulla ei ole mitään hifistin korvia, enkä omaa sen kummempaa teknistä tietämystä, eli nämä kommentit ovat ihan 'fiilispohjalta'.
Yhtä kaikki, minulle Dark Album koki ikään kuin uuden tulemisen.

Kun kuulin levyn ensimmäisen kerran joskus 80-luvun puolivälissä (niin, vinyylikin löytyy) jotkut kappaleet, kuten Oh Marlene!, The Silver Jubilee ja Helsinki Nights tuntuivat vähän köykäisemmiltä Wigu-biiseiltä. Mutta, mutta: niin vain ovat hienosti aikaa kestäneet ja tuntuvat nykyään ihan yhtä upeilta kuin muutkin tämän hienon levyn biisit! Jälleen kelpo osoitus Jim Pembroken nerokkaista lauluntekijäkyvyistä!
  
  24/01/08 01:13

Name : Jouko, Kerava
  
Message : 100-lehden Dark Album -arviossa 21.1. painotettiin, että se "edustaa Wigwamia ajalta rumpalin kuoleman jälkeen, joka tarkimmille hifistelijöille ei ole Wigmia [sic] ollenkaan". Mitä asiantuntemusta. Neljä tähteä silti.
  
  22/01/08 21:08

Name : EsaJii
  
Message : "Bändillähän oli jo eka albumi" piti sanoa, se sysättiin sivuun.
  
  22/01/08 18:18

Name : EsaJii
Current favourite song : Good Mornington St
  
Message : Tulin tuumineeksi jenkki-Tombstonea. Siihenhän kerättiin Blues Sectionia ja jopa Kirkaa. Fowleyn uusi Beatles ja kivat pop biisit oli toteutettu. Bändillähän oli joka albumi mutta siitä ei kelvannut mitään, pari luritusta. Gustavson sysättiin syrjään Fowleyn albumilla. Samaten progmaiset kokonaisuudet, se ei ollut Fowleyn visio bändille.

Mikäs siinä, ihan hyvin se olisi myynyt jos olisi sijoitettu ja keikkailtu.
  
  22/01/08 18:12

Name : Riku, ESP
Current favourite song : Cozhe: Verdun
Found : Just surfed on in
  
Message : Mulla on 80-luvulla ( kaiketi ) painettu DarkAlbum vinyylinä, sitten taannoin kuulin jonkin 10v-vanhan cd-version, ei kyllä kuulostanut hyvältä. Onko ristiinkuunneltu jo tätä uutta REMASTEROITUA PimeäAlbumia ?
  
  22/01/08 15:42

Name : Matti
Home page : http://maza.fi/
  
Message : Vielä lisää Beingistä. Levyähän ei siis todellakaan ole pelkästään remasteroitu vaan myös remiksattu. Kyseessä on kaksi täysin eri asiaa.

Teknisestihän miksauksessa käsitellään moniraitamateriaalia kukin raita erikseen, ja masteroinnissa käpistellään jo kaksikanavaiseksi stereoksi miksattua materiaalia. Tälle sitten tehdään dynamiikka- ja ekvalisointitemppuja (usein siis käytännössä supistetaan dynamiikkaa kompressoreilla / limittereillä ja katsotaan, että basson ja diskantin määrä on jotakuinkin tasapainossa.

Tällaista masterointia ei ylipäätään vielä 70-luvulla juurikaan harrastettu vaan "masterointi" tarkoitti miksauksen äänittämistä kaksiraitanauhalle. Tästä väännettiin sitten LP-masteri, johon levyn teknisten rajoitteiden takia tehtiin mm. RIAA-korjauksen vaatimia ekvalisointeja. Hommalla ei kuitenkaan enää pyritty vaikuttamaan soundeihin itse miksauksen jälkeen, toisin kuin nykyisin. Toisin sanoen nämä "remasterit" ovat ensimmäistä kertaa masteroituja äänitteitä - sitä kun ei aikanaan niille ole tehty ollenkaan.
  
  21/01/08 13:25

Name : Matti
Home page : http://maza.fi/
  
Message : Pedagoguesta puuttuu Rhodes-soolosta tuplaus. Varsinaisesti mitään nuotteja ei siis puutu, vaan vaikutus kokonaisuuteen on soundillinen.
  
  21/01/08 13:20

Name : Kai, Helsinki
Found : Just surfed on in
  
Message : CD-uudelleenmasterointien arviointi on myös pitkälti makukysymys, kuten musiikki muutenkin. Jollekin pienikin muutos aikanaan tutuksi tulleeseen vinyylisoundiin on pyhäinhäväistys, toinen kuulee kompressoidussa ja boostatussa versiossa valtavasti lisää yksityiskohtia ja voimaa. Joku valittaa liikaa tukkoisuutta ja sihinää, toinen korvia raastavaa kirkkautta ja kohinanpoiston luomaa elottomuutta.

Mielestäni uudelleenmasteroinneilla on saatu parannettua (minun makuuni) selvästi joitakin levyjä alkuperäisistä CD-painoksista. Mutta myös monissa "remasterointi" on mielestäni vain osa markkinointimekanismia. Joskus kyseessä on ollut suoranainen heikkennys edelliseen verrattuna. Mutta se on vain näkemykseni, eikä kukaan pakota ostamaan levyä uudelleen.

En väitä, että mikään kuulemani Loven remasteri kuulostaisi huonommalta kuin alkuperäinen CD-painos. En vain kuullut useimmissa olennaista parannusta, mutta myönnän, etten ole vertaillut näitä hirveästi.

Samoin myönnän, että itse näkisin tärkeämpänä saada esimerkiksi Kotilaisen Ajatuslapsi-albumista vihdoin edes yksi kunnollinen CD-painos kuin teettää uusia masterointeja Wigwam-levyistä. Tosin ei näiden pitäisi olla toisensa poissulkeviakaan vaihtoehtoja. Ymmärrän kuitenkin, että kolmannenkin CD-version julkaiseminen esimerkiksi Nuclear Nightclubista olisi varmasti taloudellisesti kannattavampaa kuin Kotilaisen levyn julkaisu.

Ottaen huomioon, kuinka paljon vaivaa Beingin remasteriin upotettiin, pidän sen synkronivirheitä melko tökerönä huolimattomuusvirheenä, mutta ei se missään nimessä tuhoisa ole. On maailmalla liikkunut tuosta versiosta kommentejakin, joissa ihmiset ovat pitäneet "Pedagoguen" hieman lepsua soittoa yhtyeen tarkoituksella luomana jännänä eksentrisminä.
  
  20/01/08 14:46

Name : Jukka
  
Message : Norppa ei suoranaisia tuomioita jaellut. Mutta ylisanoja käyttämättä hän painotti miten Ronnien soitto teki Wigwamin musasta soljuvan kevyttä mutta samalla tiukasti svengaavaa. Sivuamalla Moonia ja Bonhamia totesi miten tiettyjen miesten soiton aina tunnistaa sen kuullessa (kuten Ronnien). Noin ko. radiohlö muistaakseni sanomisensa kiteytti.
  
  19/01/08 22:27

Name : Suonna
Current favourite song : Pink Floyd: Us And Them
  
Message : Jore, samaa mieltä tuosta Being-lp:n boostauksesta - tarkoitinkin nyt näitä ensimmäisen sukupolven cd:itä keskimäärin.

Eiköhän tämä remasterointikeskustelu tänne mahdu, kun muuten on niin rauhallista... Mikko vilkuttakoon punaista korttia jos siltä tuntuu. Eli jatkanpa vielä yhden esimerkin verran. Ostin eilen Anttilan alennusmyynnistä Pink Floydin The Dark Side Of The Moonin 30-vuotismasteroinnin. Netissä fanien kommentit tuntuu vaihtelevan siitä välillä loistava - pilattu. Mulla on ollut levy kokoelmissa tähän asti saksalaisena 80-luvun vinyyliprässäyksenä. Kuuntelin Moneyn nyt rinnakkain cd:ltä ja älppäriltä, soittimia, balansseja ym. kuulostellen. Vinyyli ei ole huono, mutta kyllä cd on paljon dynaamisempi, on jykevyyttä ja heleyttä yhtä aikaa enemmän... Eikä silti kuulosta äänikuva liian täyteen pakatulta ja lytätyltä. Olisi mukava kuulla jonkun Wigu-fanin raita-analyysi jostain remasteroinnin "pilaamasta" kappaleesta, että mikä lp- tai ensimmäinen cd -painos-versioissa on paremmin.
  
  19/01/08 21:36

Name : holle
  
Message : no mites päteväks se Ronnien sit tuomitsi?
  
  19/01/08 18:23

Name : Jukka, Vantaankoski
Current favourite song : Bob Dylan: Ballad of a thin man
Found : Just surfed on in
  
Message : Olen tuossa kuunnellut lauantai-iltapäiväni iloksi maan parasta radioasemaa, eli Radio Helsinkiä. Pois saneeratun YLE Q:n Norppa soitti 3 biisin potpurin Wiguja ja teki päteviä huomioita Ronnien rumpaloinnin pätevyydestä. Kuunnelkaa ihmiset toimitettuja radio-ohjelmia!
  
  19/01/08 16:17

Name : Jore
  
Message : Suonna, olen muuten samaa mieltä kanssasi, mutta en tuon viimeisen kappaleen boostaus jutusta. Vaikka kuinka säätää, niin LP-Beingiä ei saa kuulostamaan samalta kuin remasteroitu versio.

Tosin, liian usein remasteroidulla versiolla on myös pilattu paljon: diskantit teräviä ja esim. kitarat pätkäistään oudolla tavalla lopusta kuten esim. monissa Hendrixin remasteroinneissa. Mutta tosiaan näitä remasteroituja versioita ei ole kenenkään pakko ostaa.

No, tämä jutustelu ei ehkä ole tähän foorumiin sopivaa, mutta on kuitenkin mielenkiintoinen aihe.
  
  19/01/08 15:36