Wigwam - guestbook

Name : Ilkka, Jyväskylä
Current favourite song : P.Pohjola: The Sighting
  
Message : KIITOS jusu1 hienosta kommentistasi!

Olen itsekin aina ihmetellyt, miksi Pekka Pohjolasta ei 'sauhuta' enempää. Toki se pienilukuinen diggaripiiri on aina suhtautunut arvostavasti maestron tuotantoon, mutta omakohtaisesti olen huomannut, että soittaessani Pohjolaa häntä tuntemattomille olen saanut melko viileää palautetta... Ehkä se tietty naiivi tunteen avoimuus, pelkistetty ilmaisu ja musiikillinen tinkimättömyys ovat joitain hämmentäneet...

Oma diggailuni sai alkunsa n. vuonna -84, kun kouvolalaisesta levypuodista löysin Keesojen Lehto-levyn. Orastavan kiinnostuksen oli jo virittänyt Platat 2-kirjanen (Musa ja Soundi-lehtien levyarvosteluja vuosilta 1972-1978 - kirjanen, jossa aikalaiskriitikot Isolla Sydämellä tunnustavat kiintymyksensä Wigu-perheeseen) sekä edesmenneen Markku Tuulen innoittuneet arviot Katso-lehdessä 70-luvulla (niitä luettiin nassikkana kesämökin joutilaisuudessa samoihin aikoihin).

Keesojen Lehto ja vuotta myöhemmin Tampereen Epe's-puodista hankittu Harakka Bialoipokku räjäyttivät pankin ja fanitus on jatkunut herkeämättä siitä lähtien.

Minulle Pekka Pohjolan musiikki on aina välittynyt sielua syleilevänä, sopivasti suomalaisittain melankolisena, jotenkin 'romanttisena' musiikkina, eikä vastakkainasettelu: laulettu musiikki/instrumentaalimusiikki ole itselleni ollut millään lailla relevantti kysymys.

Pekan äkillisesti poistuttua keskuudestamme artisti on tietysti hetken tapetilla, mutta onneksi aika tulee kohtelemaan joitain säveltäjiä arvostavasti: Pekka Pohjolan musiikki on tehty kestämään aikaa!
Mikä onni että oli artisti Pohjola, joka jätti jälkeensä tällaista musiikkia!

  
  22/01/09 02:32

Name : jusu1
  
Message : Surullista, jos näin on.
  
  21/01/09 22:42

Name : Mikko
  
Message : Olen samaa mieltä siitä, että instrumentaalimusiikki ei sinänsä ole sen hienompaa tai huonompaa kuin laulettu musiikki. Väitän kuitenkin, että sanoitukset ja laulu saattavat olla yksi sellainen seikka, jonka vuoksi joidenkin voisi olettaa suhtautuvan Strengiin tunteikkaammin kuin Pohjolaan.
  
  21/01/09 22:28

Name : jusu1
  
Message : Mikko hyvä, esimerkki toiselta alalta: onko auton värillä merkitystä "raudan" hienoudesta puhuttaessa? Eli tarkoitan sitä, ettei kai nyt herran pieksut sanoitusten tarjoamalla helpolla väylällä voi selittää mitään "tarttumapintaa". Musiikki on musiikkia, sanat osa haluttua ja valittua ilmaisua. Eli instrumentaalimusiikki ei sinänsä ole yhtään sen hienompaa tai huonompaa musiikillista ilmaisua kuin sanoitettu/laulettukaan. Jos joku ei halua käyttää sanoituksia kuin murto-osassa ilmaisuaan, se ei liene painolasti. Nyt puhunkin yleisestä suhtautumisesta musiikintekijään; en mistään "ilmassa leijumisesta".
  
  21/01/09 22:16

Name : Mikko
  
Message : Jusu1:ltä hyvä, provosoiva keskustelunavaus, vaikka en ole huomannutkaan, että Pohjolasta olisi puhuttu täällä vähemmän tunteikkaaseen sävyyn. Mutta Strengissä on ainakin yksi tarttumapinta, jota Pohjola ei tarjoa: sanoitukset.
  
  21/01/09 22:02

Name : jusu1
Current favourite song : Relief : Vähällä sähköllä
  
Message : MUSTA PEKKA ON KOVA
Pekka Streng(kin) on lyhyen uransa puitteissa ihan (ki)innostava musiikintekijä. Pitäköön hänestä ken haluaa, irrottakoon otteensa hänestä myöskin ken haluaa. Ja uusioversiot olkoon (maku)asia erikseen. Mutta pakko kysyä: Miksei Pekka Pohjolasta puhuta täällä lainkaan samaan tunteikkaaseen sävyyn: takanaan 40 vuoden ura säveltäjänä ja basistina, yli 300 sävellystä Teoston luettelossa, paksu tukku hienoja ja erilaisia soololevyjä, ei yhtään perustelematonta täytesävellystä, satoja studioraitoja muiden töissä, satoja keikkoja monien ilona. Kaiken kukkuraksi herkkä taiteilija kuin mikä, parani ja paransi säveltäjänkuvaansa vuosien vieriessä. Kuka onkaan kuullut miehen harmonikkakonserton Bayanin viimeisen osan polskamelodian, tietää: kun timanttia hiotaan tarpeeksi, sekin muuttuu vielä hienommaksi. Oliko Pekka liian hyvä ja tinkimätön muusikko, musiikintekijä ja säveltäjä jopa Wigwam-palstalaisille vai mistä kiikastaa?
  
  21/01/09 21:27

Name : -rh
  
Message : Loiri,

siihen Alatalo-Rinteen "Ihmisen ikävä toisen luo" ja Lapin kesän väliin, vai?
uh,
Vaikea kyllä kuvitella P. Strengiä sellaisessa itsesäälin, hetkellä millä tahansa itkuun purshkahtavalla tulkinnalla.
Nuo nuorten vielä kirkkaat sävyt on mun mielestä ihan okei, sopii sisäiseen moodiin,
miksei ne saisi esittää hyviä biisei?
  
  21/01/09 12:34

Name : Art
  
Message : Tässä tullaankin taas siihen. Ei Streng ollut aikanaan mikään Juice, että hänen laulujaan nuotiolla laulettiin. Uutta syvyyttä näihin lauluihin voisi tuoda vain Loiri, mutta jokaisella on oma mielipiteensä. Minä en tribuutteja kaipaa ja nyt kipin kapin sulattelemaan uutta Streng-levyä!
  
  21/01/09 07:06

Name : -rh
Home page : progeclub.
  
Message : "leirinuotioversioita"

btw.
Paksuun Maija Vilkkumaa -fani & songbookiin oli lyöty "leirinuotioversioita"-väliotsikko, ja sitten mm. niitä Ei:n biisejä - kaikkia murtosointuja vain ei edes löydy valmiina skittaotekirjoista.

:)
  
  21/01/09 03:59

Name : Antero
  
Message : Hyvä Art, Strengin omat tulkinnat lauluistaan on lumoavia, ainakin mulle. Mutta että laulujen tarkoitus olisi jäädä levytyksensä vangiksi - ei kai sentään? Oon kuullut koskettavia tuoreita esityksiä, ja kyllä Eeron sisältäni-tulkinta on ollut upeaa kuultavaa, sekä livenä että TP:n levyltä kuultuna. Ja mielelläni kuulen niitä leirinuotioversioita myös, saatan hoilata mukanakin;)
  
  20/01/09 23:24

Name : Art
  
Message : Jos rehellisiä ollaan, kyllähän näitten tribuuttien teko on vahvasti Suomessa pelkän rahastuksen puolella. Mulle riittää, että ihminen,joka on hauraat laulunsa tulkinnut sydänverellään, ne vain esittää.

  
  20/01/09 22:28

Name : Joke
  
Message : Edelleenkään en käsitä, mihin se Siboney tuosta Streng-hankkeesta katosi?
  
  20/01/09 22:12

Name : -rh
  
Message : Art: "Yksi pyyntö kuitenkin, elkee nuoret vain tehkö Streng-tribuuttia."
?

Minä kerran kuulin, sibisläisillä oli hyviä tulkintoja niistä.
S oli sellainen oman aikansa tulkki; vähän 1970-luvun hippejä, jotka eivät häntä lämmöllä muistaisi.
Ja nuorten lauluista tulee hyvä fiilis.

Streng-juttua tulee just Ylen Ajankohtaiselta kakkoselta.

  
  20/01/09 21:41

Name : Måntte
  
Message : Nyt tuo Pekan Dancing in the Dark löysi tiensä tuonna elävään arkistoon. Pitäkäähän silmät ja korvat auki, jahka ne sinne lisää tätä herkkua arkistojen kätköistä löytää.
  
  20/01/09 20:40

  
Message : Halleluja ja friend from the fields...
  
  20/01/09 19:43

Name : Art
  
Message : Kiva, että nuoret ovat innostuneet vanhoista mestareista. Syynkin on helppo löytää. Paras kevyt musa syntyi 1960-1970-luvuilla. Yksi pyyntö kuitenkin, elkee nuoret vain tehkö Streng-tribuuttia.
  
  20/01/09 15:15

Name : Friend from the Fields
  
Message : Valaiseva ja koskettava kirjoitus Suonnalta, kiitos. Luettavissa osoitteessa:

http://www.karjalainen.fi/scripts/edoris/edoris.dll?tem=lsearchart&search_iddoc=4959096

Kun tuosta suunnitteilla olevasta Unen maa -levystä tuli aikoinaan puhetta, nappasin heti nimen Oulun yliopiston biologianopiskelijoiden lehteen kirjoittamani jutun otsikkoon. Etsin juuri jutun käsiini, aikamoista sillisalaattia ja tavattomasti velkaa Suonnan kirjoituksille, mutta ehkä sai jonkun kiinnostumaan Strengistä.

www.student.oulu.fi/~syntaksi/lehdykka/3-03.pdf
  
  20/01/09 13:22

Name : Mikko
  
Message : Etsikääpä käsiinne tämän päivän Karjalainen. Siinä toimittaja Kononen kertoo Unen maa -projektin alkuvaiheet ja paljastaa hieman loppupolveiluistakin.
  
  20/01/09 12:26

Name : Art, OuTo
  
Message : Kyllä minulle olisi kelvannut Streng yksinään ilman Paukku-Nykästäkin. Just kuuntelin makupaloja Neil Youngin Sugar Mountain-liveltä vuodelta 1968 ja kyllä sen julkasu on ihan paikallaan autenttisuudesta huolimati.
  
  20/01/09 11:26

Name : Friend from the Fields
  
Message : An American prayerista olen sinänsä aina tykännyt, mutta toisaalta siinä konsepti on vähän erilainen.

Unen maan tapauksessa olisi ollut loistava ratkaisu antaa levyn ostajille koodi, jolla voisi netistä ladata biisit ilman studiokuorrutuksia. Tosin rajanveto siinäkin olisi vaikeaa, kun nauhoja on varmasti pitänyt editoida niin paljon.
  
  20/01/09 10:52

Name : EsaJii
  
Message : Niin, ei Elviskään enää levytä, ja onneksi ei Lennonkaan.
  
  19/01/09 21:49

Name : Risto
  
Message : Levy ilmestyy keskiviikkona.
  
  19/01/09 17:50

Name : Panu
  
Message : Rupesin pohtimaan erilaisia esimerkkejä näistä postuumisti kootuista levyistä.

Mieleen tulivat ainakin nuo Suonnan mainitsemat muutamat Beatles - kappaleet sekä albumikokonaisuuksista Doorsin/Jim Morrisonin American Prayer ja Bob Marley & Wailersin Confrontation. Näitä ei tietenkään voi pitää minään mestariteoksina mutta mielenkiintoisia kuriositeetteja ne ovat. Itse siis odotan julkaisua ainakin varovaisen innostunena.

Onkohan levyn julkaisupäivämäärä jo päätetty?
  
  19/01/09 16:37

Name : Risto
  
Message : Toivottavasti nuo biisit julkaistaan vielä joskus alkuperäisinä versioina. Vaikka osa sovituksista oli ihan onnistuneita, ei demojen ja studiobändin yhdistäminen oikein toimi.
  
  19/01/09 15:29

Name : Henry
  
Message : Mulle näistä uusio-Strengeistä tulee vähän samanlainen olo kuin silloin, kun Forrest Gump jutteli John Lennonin kanssa. Kaikenlainen kuvan ja äänen jälkikäsittely tuntuu olevan nykyään mahdollista, mutta tietynlainen aitous ja nöyryys jää uupumaan. Suussa muljuaa ikävästi lievä hyväksikäyttöön vivahtava maku. Tämähän tietysti on Strengin omaisten auktorisoima hanke, mutta melko suoraan Joonia Strengkin on haastatteluissa myöntänyt, ettei ole lopputulokseen aivan sataprosenttisen tyytyväinen.
  
  19/01/09 13:25