Wigwam - guestbook

Name : Tenu
Current favourite song : Fly on a Windshield
  
Message : oon tainnu Juicea morkata jo unohdetuksikin, mutta Tauko II, johon Suonnakin viittaa, on todella Juicen mestariteos. Hienoja kosketinsoundeja ja paikoitellen suomalaista alkuheviä ja sitten koskettavia balladikohtia hienoin sanotuksin.

Valitettavasti radiossa kuulee yleensä jotain kaksoiselämää-kaltaisia Juicen keskinkertaisuuksia.

Silti, valtaosa Juicen jutuissa on sidoksissa siihen aikaan, jolloin ne tehtiin ja vain murto-osa ns. ikuista materiaalia vaikka silloin aikanaan tuntui, että tää on niin suurta, ettei kuole koskaan.
  
  23/01/09 18:19

Name : Suonna
  
Message : "Kansa alkaa kiihtyä, ei haluta me viihtyä, vaan että meitä viihdytetään." Tämä Juice Leskisen viisaus tulee mieleen näistä "keskustelkaa Pekka Pohjolasta" -toivomisista. Keskustelkaa toivojat itse!

Minusta on hyvä, että Wigwam-guestbookin politiikaksi on muodostunut laajemminkin tällaisen Love Records -henkisen kaartin tekemisten seuranta ja spekulointi. Etenkin, kun Lovemusic-foorumin keskustelu ei ota oikein ilmaa siipien alle. Muita vastaavia foorumeita en ole itse oikein löytänyt, Pop-lehti, Palasokeri, anyone? Muusikoiden.netin progeosiossa on äänessä innokkaita mutta osin kovin nuoria ihmisiä, joille riittää ihmettä siinä että ovat juuri hakeneet jonkin Love-levyn kirjastosta (sellainen olin minäkin, mutta silloin ei ollut yhteisöfoorumeita...)

Täällä on edelleen enemmistönä miellyttävän näkemyksellisiä kontribuoijia ja kirjoituksilla on monesti jopa uutisarvoa. Ei raivostuta yhtään, jos joku puhuu Pekka "Albert" Järvisestä tai Petteri "Pekka" Salmisesta...
  
  23/01/09 16:52

Name : -rh
  
Message : äre pitää täällä yllä "keskustelua".
  
  23/01/09 15:23

Name : Inspired
  
Message : Tuo ammattimuusikkoviha on kyllä yks juttu mitä en pysty käsittämään. Oletko äre samaa mieltä myöskin esim. Kotilaisen Esasta tai Pekka Pohjolasta, jotka molemmat soittivat varsinkin takavuosina huiman määrän erilaisia sessioita palkattuina muusikoina? Kuluneita rahastajia?
  
  23/01/09 12:37

Name : -rh
  
Message : No niin, vielĀ“ sekin, että muusikot elävät työllään!
:D

Kakkosammatittomia. Ei häävi konsepti, ja ehkä jo vanhanaikainen. On tästä puhuttu.
  
  23/01/09 11:21

Name : äre
  
Message : Aika paljon pystyy sanomaan ilman ääninäytettäkin, kun katsoo soittajajoukkoa. Lyhyesti. Jokainen kuluu liiassa käytössä. Hoidetaan homma, ei syämmen, vaan kassan kautta.
  
  23/01/09 11:04

Name : jusu1
  
Message : Keskustelu valitettavasti täysin sivuraiteella. Jos täällä jostakusta edesmenneestä Pekasta puhutaan, miksei se ole PP vaan PS, post scriptum, mikä on hänelle sopiva musiikillinen alaviite.
  
  23/01/09 10:44

Name : Suonna
  
Message : Täällähän käy Unen maa -keskustelu suorastaan kuumana. Täytyy sanoa, että mielenkiinnolla sitä odottaa, mitä establishoitunut valtamedia levystä kirjoittaa, siis Soundin, Rumban, Rytmin, Nytin ja Hesarin kriitikot. Että löytyykö jotain muita tulokulmia kuin näissä purkauksenomaisissa, usein yhden näyte-mp3:n perusteella tehdyissä nettikirjoituksessa vallitsevat kaksi, eli luomulinja ("pelkkien alkuperäisdemojen julkaisu siltään olisi ollut parempi") ja hybridilinja ("saahan näinkin tehdä, mutta onko tämä onnistunut yhtä hyvin kuin Kirkan ja Sammyn Daa-da-daa-da-duetto?")
  
  23/01/09 10:34

Name : Inspired
  
Message : Ja yrittääkseni sanoa vielä jotain rakentavaakin, niin:

Toisaalta hyvä musiikki ei millään lailla ole sidottu aikaan. Kun Unen maa on tehty kitaralla säestettyjen lauludemojen päälle, ei pohjamateriaalin soundimaailma sinänsä ohjaa mihinkään suuntaan. 70-lukulainen soundimaailma toki olisi ollut perusteltua sekin, muttei kuitenkaan tässä tilanteessa ainoa mahdollinen vaihtoehto.
  
  23/01/09 00:34

Name : Inspired
  
Message : Ei sitä aikaa käy enää kenenkään kello.
  
  22/01/09 23:17

Name : äre
  
Message : Villelle. Pressan ja Ahvenlahden kello kävi samaa aikaa kuin Strengin. Kolmosellahan näin ei ole.
  
  22/01/09 22:33

Name : -rh
  
Message : Esa:
"Suurien tähtien pitäisi palakata tuntipalkalla anonyymejä soittajia levylle."

:)
Ei toimi, puuttuu intohimo = näyttämishalu.

btw,
Aikamoisten jännitteiden kanssa parhaat paini.
Wigutkin, (Pohjolan ihtesä mukkaan, yksityisesti)
  
  22/01/09 20:03

Name : EsaJii
  
Message : Niin ne muusikot hyppii silmille ja haluaa vielä varmaan sävellyscredittejä pelkästä sovituksesta. Suurien tähtien pitäisi palakata tuntipalkalla anonyymejä soittajia levylle.
  
  22/01/09 18:38

Name : Ville Koivula
Current favourite song : Suruperhonen
  
Message : Magneettimiehen kuolemalla Tasavallan Presidentti meuhkaa kuin olisi pääosassa. Kesämaallakin Perhosessa Ahvenlahti soittaa röyhkeän pitkän soolon, kuin olisi joku pääesiintyjä. Haluan Aidon Pekka Strengin!!
  
  22/01/09 17:18

Name : -rh
Home page : progeclub
  
Message : On se Pohjola kova, soitan tossa jotain ens maanantaina. Mikähän menisi noin niin kuin kännisen hämy-klubiyleisön kanssa parhaiten, hmmm.
  
  22/01/09 12:18

Name : Inspired
  
Message : Olen hiljaa mielessäni pohtinut hieman samankaltaisia juttuja Pohjolan saaman huomion vähyydestä kuin mitä täälläkin nyt nousi esiin. Mielestäni Pohjola oli etenkin säveltäjänä täysin poikkeuksellinen, hieman liioitellen ehkä voisi sanoa että lahjakkaampi kuin muut Wiguissa soittaneet yhteensä - ja tällä EN tarkoita väheksyä näitä muita herroja tipan vertaa!

Mutta onhan Pohjolan musiikki toki vetovoimaltaan erilaista kuin tyypillinen popmusiikki. Instrumentaalibiisit eivät valtaosalle iske tajuntaan samalla tavalla kuin jokin popkipale, jonka tarttuva kertsi tms. jämähtää tajuntaan ensikuulemalta, vaan se vaatii hieman enemmän kuuntelukertoja jotta siihen pääsisi sisään. Ehkä myös Pohjolan musan paljonpuhuttu "genrettömyys" eli sijainti jossain rockin, jazzin ja klassisen välimaastossa aiheuttaa vierastamista joillekin. Pohjolan kolme ensimmäistä levyä ovat vielä laskettavissa jossain määrin progeksi ja siksi(?) ne saavatkin eniten huomiota. Myöhemmästä matskusta puhuvat vain harvat, esim. lehdistö ei poismenosta uutisoidessaan tainnut mainita lainkaan Pohjolan 70-luvun jälkeisiä tekemisiä! Tämä on aika hurjaa - ainakin omasta mielestäni mies teki parhaat luomuksensa vasta Keesojen lehdon jälkeen.

Tosin, pitkään itsekin vierastin tutustumista myöhempiin Pohjolan levyihin, mielikuva niistä oli jotenkin vaikea, liian taiteellinen ja etäinen, eikä niihin liittynyt kiehtovia ulkomusiikillisia mielleyhtymiä toisin kuin Lovelle tehtyihin levyihin.

Suurimpia suosikkeja tuotannosta on vaikea mainita, mutta laitetaan nyt tähän muutama, jotka tällä hetkellä tuntuvat erityismaininnan arvoisilta:

-Inke ja mä: synkkyydestään huolimatta upean kaunis biisi - upea melodia.
-Tehdasmusiikkia: samalta levyltä vastapainoksi ehkä osuvin osoitus Pohjolan musiikillisesta huumorista.
-Rita: myöhempien aikojen Pohjolaa parhaimmillaan. Markku Kanervan kitarasoolo aiheuttaa pysähtymisen joka kerta.

Onhan noita... Innocent Questions, Benjamin, Pewit...
  
  22/01/09 11:03

Name : TimoV, Tampere
Current favourite song : Pekka Streng: Olen rakastunut
  
Message : Strengin "uusi" albumi, siis ennakkoon pelkäsin, että ei toimisi tippakaan, mutta on positiivinen yllätys, svotukselliset ja tuotannolliset ratkaisut ovat aivan hyvän kuuloisia, soitto on tunnelmaan sopivan hienovaraista ja ottaen huomioon alkuperäisnauhojen teknisen tason, niin tämä on aivan manio levy.
Tosin kuten esim. Syd Barrettin kohdalla Madcap ja Barrett ovat ne oleelliset ja Opel lähinnä se hauska kuriositeetti, joka on kiva omistaa, mutta johon ei tule niin usein palattua, niin samoin on tämänkin kanssa eli Magneettimies ja Kesämaa ovat ne oleelliset ja Unen maa, se on kiva omistaa ja nyt uutena sitä tulee kuunneltua, mutta en usko että siihen tulee palattua niin usein kuin noihin originaaleihin. Mutta siis aivan manio levy se on, suosittelen.
  
  22/01/09 10:04

Name : Jore
  
Message : Kyllä minusta täällä voi puhua Strengistä ja se ei mitenkään vähennä Pohjolan arvoa. On kuitenkin kyse kahdesta aivan eri kaliberin muusikosta.

  
  22/01/09 09:31

Name : Art
  
Message : Miltä Henry Streng-kolmonen kuulosti? Ei kai noin pahalta? Pohjoisen levypuoteihin se ei ollut vielä eilen ilmaantunut?
  
  22/01/09 09:17

Name : paasikivinen
  
Message : Ymmärrä vaan. Ja H tai kukaan muukaan ei sitä todellisuudessa uskalla tehdä.
  
  22/01/09 09:11

Name : Henry
  
Message : En nyt ymmärrä. Ei kai keskustelu Strengistä ole mitenkään Pohjolalta pois? Sauhutaan Pekasta sitten, kun Hakoköngäs tai joku raiskaa hänenkin jälkeenjääneet nauhat ja leipoo niistä jonkun juosten kustun kiekon.
  
  22/01/09 09:09

Name : jusu1
  
Message : Sepolle Lahdesta, kyllähän yhteenlasku ja avaruusgeometriakin kuuluvat matematiikan piiriin ja varmaan mahtuvat samaan museoon katsottaviksi.
Itse en kuitenkaan kuitenkaan osaa (enkä halua) verrata lyhyttä tuulenhenkäystä - vaikka kuinka vienonhienoa - kokonaiseen pyörremyrskyyn. Varsinkaan kun tuo henkäyksen uusi ilmeneminen on luotu hieman huonosti toimivalla tuulikoneella.
  
  22/01/09 08:45

Name : Joku Art
  
Message : Seppo hyvä. Suomeenhan mahtuu, mutta puhun henkilökohtaisista fiiliksistä. Mulle Pekka Pohjola on Sibelius...Streng olisi jäänyt menneisyyteeni, ellei vanhoja nauhoja olisi kaivettu esiin.Hyvä niin.
Levystä varmaan saamme tänään jo ensifiiliksiä? Mukava kuulla nuoren polven mielipiteitä.
  
  22/01/09 08:14

Name : Seppo Lahdesta, Lahti
Current favourite song : Pekka: Nipistys-Perhonen
  
Message : Eh..tuota...kuinka tämän nyt sanoisi?
Jos Tarzan ja Mustanaamio tappelis, niin kumpi voittais?
Jos Sibelius ja Mozart tappelis, niin kumpi voittais?
Jos Strengin Pekka ja Pohjolan pekka...

Hei, kamoon nau!
Suomi on kyllä pieni maa, mutta kyllä molemmat Pekat tänne mahtuu.
Molemmat ovat kiistatta linastaneet paikkansa Suomen musiikkielämässä. Ei toisiaan kumoten, vaan ... silleen toisiaan täydentäen.
Joku kirjoitti tällä palstalla, ettei Pekkoja voi verrata toisiinsa. Se on todellakin juuri niin.
Long live both Pekkas forever tai jotain senkaltaista!
Kun vaeltelen Ateneumissa, ei minua lainkaan sieppaa kupolista kun Gallen-Kallelat ja Edelfeltit ovat samassa salissa. Päinvastoin.
Sitä minun piti kirjoittamani jotta suvaitsevaisuutta hieman, kiitos.
  
  22/01/09 08:03

Name : Art
  
Message : Miksikö Strengistä sauhutaan julkisuudessa nyt enemmän kuin Pohjolasta eli Hesari, tv ja radio rummuttaa? Ekana tulee mieleen ulkomusiikilliset jutut, Strengin huuumeidenkäyttö, sairaus ja kuolema. Lyhyt elämä rockissa on aina kiinnostanut mediaa.
Pohjolan tuotanto on musiikillisesti paljon jykevämpää kaliperia. Ei Pekkoja voi verrata. Mulle Pohjola on Sibelius... ja suo, kuokka ja Jussi.
  
  22/01/09 06:39